Odamızın, çalışmalarından biri olan, Sanayi kuruluşları ile Esnafın bir araya gelerek ticari faaliyetlerini arttırması ile ilgili çalışmaları devam ediyor.
Odamızın, çalışmalarından biri olan, Sanayi kuruluşları ile Esnafın bir araya gelerek ticari faaliyetlerini arttırması ile ilgili çalışmaları devam ediyor.
Bilindiği üzere, Bu konuda ilk adımı, satın alma yöneticilerini ziyaret ederek gerçekleştirmiştik. Talepler doğrultusunda çalışmaların ilk adımı olan otsoticaret.net isimli ticaret rehberi kuruldu. Yaklaşık 3000 işletme buraya kaydedildi.
Ardından oda üyelerine yönelik satın alma, kurumsallaşma, e ticaret, pazarlama gibi eğitimleri düzenlendi.
Son gerçekleştirilen “ Esnaf ve Sanayi Satın Alma Toplantıları” adıyla ikili iş görüşmesi mahiyetindeki satın alma toplantıları, sanayi kuruluşlarının satın alma yetkilileri ile gerçekleştirilmişti.
Bu yapılan toplantıları değerlendirmek üzere sanayi kuruluşlarının satın alma yöneticileriyle bir araya gelindi.
Toplantıya Yönetim Kurulu Başkanımız Ergün Efendioğlu, Meclis Başkanımız Erol Hatılı ve Yönetim Kurulu üyeleriyle birlikte, Cargill A.Ş, Bamesa A.Ş. , Ormo A.Ş., Asilçelik A.Ş., Efendioğlu Mermer A.Ş., Karbonsan A.Ş., Namsal Gıda A.Ş. sanayi kuruluşlarının satın alma yöneticileri ve sorumluları katılım sağladı.
Yönetim Kurulu Başkanımız Ergün Efendioğlu’nun açılış konuşmasıyla başlayan toplantıda, Efendioğlu, “Yönetim Kuruluna geldiğimiz günden bu yana, sürekli üyelerimizin ve bölgemizin gelişmesi amacıyla birçok çalışmalar yaptık. Hedeflerimizden birisi de, Odamız üyesi sanayi kuruluşlarımız ile ilçe esnafını bir araya getirmek olmuştur.
Bu konuda ilk adımı, satın alma yöneticilerini ziyaret ederek gerçekleştirdik. Kendilerinin taleplerini dinledik. İlk belirtilen hususun, ilçedeki işletmelere, elektronik ortamda ulaşılmak istenildiğinin, artık her şeyin dijital ortamda gerçekleştiğinin söylenmesi üzerine çalışmalarımızın ilk adımı olan www.otsoticaret.net isimli ticaret rehberini kurmak ve üyelerimize ücretsiz olarak web platformunu açmak oldu. Yaklaşık 3000 esnafı buraya kayıt ettik, kendilerine şifreler verdik ve kullanımlarına açtık.
Değişik zamanlarda tüm üyelerimize yönelik satın alma, kurumsallaşma, e ticaret, pazarlama, satış teknikleri gibi eğitimleri düzenledik. Bu süreçte komite toplantılarımızda ve diğer tüm toplantılarda, sanayi kuruluşlarımızın satın alma kurallarının, kurumsal yapılarının neler olduğu, tedarikçilerin günümüz satın alma kurallarına göre satış yapmaları gerektiğini ve işletmelerini buna göre revize etmelerinin çok önemli olduğunu kendilerine anlattık.
Son olarak eğitimlerini tamamlayan tedarikçilerimizin katılımıyla ikili iş görüşmesi mahiyetindeki satın alma toplantılarını gerçekleştirdik.
Bu sayede, tedarikçilerimiz olan üyelerimizle sanayi kuruluşlarımızın satın alma yetkililerini bir araya getirerek ticari faaliyetler kurabilmelerini sağladık.”
20 ‘ye Yakın Ticari Faaliyet Gerçekleştirildi.
‘’İkili satınalma görüşmeleri ve sonrasında gerçekleşen randevular neticesinde görüşmelere katılan firmalarımızdan 12 tanesi toplamda 20 ‘ye yakın ticari faaliyet gerçekleştirmiştir. Bu hareketlilik bize, yaptığımız çalışmanın ne denli verimli geçtiğini göstermekte ve gelecek için umut vermektedir.
Şuan sizlerle burada toplanmamızın sebebi yaptığımız ikili iş görüşmeleri toplantılarının olumlu ve olumsuz sonuçlarını değerlendirmek, bir sonraki toplantılar hakkında görüşlerinizi ve üyelerimizin geliştirilmesine yönelik daha ne gibi çalışmalar yapabileceğimiz hususunda bizlere yapacağınız önerileri almaktır” demesinin ardından toplantıya geçildi.
Toplantıda söz alan, Meclis Başkanımız Erol Hatırlı, “ İşletimlerimizin sanayi kuruluşlarımıza teklif verdikten sonra, kendilerinden satın alma gerçekleştirilmediğinde, kabul edilmemesinin nedenini öğrenmiyorlar, hâlbuki bu durumun sebebini öğrenip, bir sonraki çalışmada kendilerini ona göre hazırlamaları gerekiyor” diyerek, tedarikçi oda üyelerinin kendilerini bu sayede geliştirebileceklerine ve daha fazla kazanç sağlayabileceklerine vurgu yaptı.
Yönetim kurulu başkan yardımcımız Murat Öztürk, “Yapılan yatırımlar hakkında bilgi sahibi olamıyoruz. İşler başladığında bilgimiz oluyor. Taşeronlarınızın yerel tedarikçilere yönlendirilmesi, ilçemiz işletmelerinin daha çok gelişmesini sağlayacaktır” diyerek, görüşünü paylaştı.
Yönetim kurulu üyemiz İslam Kurtiş; Orhangazi esnafının kabuğunu kırdığını, bundan 2-3 sene önceki gibi olmadığını, değişimlere ayak uydurmayı başarmaya başladığını ve özellikle gelen yeni nesille beraber, bunun fark edilebilir düzeylere geldiğini belirterek, sanayicilerin bunu dikkate almasıyla ikili ticari ilişkilerin her iki taraf için de çok daha iyi noktalara gelebileceğini belirtti.
Ardından toplantıya katılan yöneticilere söz verilerek toplantıya devam edildi.
Tedarikçi Firmalarımızın Kurumsallaşması Gerekiyor.
Satın alma yöneticileri ve sorumluları kendilerini tanıttıktan sonra, görüş ve önerilerini paylaştı.
Firmalar, ürün /hizmet tedarikinde karşısında kısmen de olsa kurumsal firma beklediklerini belirterek bunun nedenlerini açıkladılar. Açıklamalara göre; kurumsal sanayi şirketleri ve özellikle yurtdışıyla çalışanlar, sundukları hizmetlerde, sattıkları ürünlerde, dünyanın bu gün geldiği rekabetçi ticari koşullarına ayak uydurmak zorunda olduğunu. Bunun içinde çok iyi bir üretim, tedarik, maliyet planlaması içerisinde aksatmalara meydan vermeden satışlarını gerçekleştirmeleri gerektiğini bu nedenle satın almalarda da, tedarikçilerin sundukları kalite, teslim süresi, iş bitire bilirlikleri vb. hususlarına çok dikkat etmek zorunda bulunduğuna değinildi.
Bu nedenle, toplantıda satınalma yöneticilerinin üzerinde en çok durduğu husus tedarikçilerin kurumsallaşması gerektiği oldu ve en çok yaşanılan sıkıntılar; Tedarikçilerin bir kısmının fiyat politikalarındaki tutarsızlığı, ilk verdiği fiyatları değiştirmeleri, teklifin başkasında kalması sonucu söylenseydi bizde düşürürdük fiyatı yaklaşımı teklif vermeye profesyonelce yaklaşılmaması, nasılsa benden alınmıyor düşüncesi, raiç değerinin çok üzerinde fahiş verilmesi, fiyatlar küsme-bir daha teklif vermeme, ürün teslimat sürelerine uyulmaması, tekliflerin takip edilmemesi, sattıkları ürünler hakkında yeterli bilgiye sahip olamamaları fabrika içinde iş yapmaya geldiğinde, iş güvenliği ve fabrikanın kurallarında yeterince hassaslık gösterilmemesi konusunda daha dikkatli davranmamaları olarak sıralandı.
Kurumsallaşma Kaçırılmaması Gereken Bir Fırsattır !
Ardından şu uyarıyı da dile getirilerek, kurumsallaşma konusunda yerel tedarikçilerin bir an önce adım atmamaları halinde, otoyolun açıldığı bu günlerde, yakın zamanda dışarıdan gelecek kurumsal tedarikçilerin Orhangazi’ de kurumsal tedarik şirketlerini kurarak İlçe esnafının önünü kapatmaya başlayacağına önemle vurgu yapıldı. Zaman varken kurumsallaşma fırsatı kaçırılmamalı denildi.
Toplantının devamında, firmaların kendilerini tanıtmaları, bunu da dijital ortamda gerçekleştirmeleri gerektiği. Web sitesi vb. dijital ortam çalışmalarının en küçük esnaf için dahi son derece önemli bir konu haline geldiği ve birçok firmanın dijital ortamlardan firmalara ulaştığını belirttiler.
Asil çelik satın alma müdürü Sait Eren ise, “Fabrika olarak E- satın almaya geçiyoruz, çalışmalara devam ediyoruz. Ocak ayı itibariyle E- satın alma yapacağız. Bu Orhangazi esnafı için pozitif bir etki yaratacaktır” diyerek dijitalleşmenin hangi noktalara geldiğini ve önemini belirtti.
İlçede ambar olmamasının hem sanayici hem tedarikçi firmaların mallarını daha pahalıya taşıtmak zorunda kalmalarından dolayı sanayicinin de esnafın da çok sıkıntı yaşandığı belirtilerek, bu alanda bir girişimcinin olmasının ilçe ticaretine çok faydalı olacağına vurgu yapıldı.
Orhangazi’de bazı alanlarda yine kurumsal prensiplerle çalışabilecek imalatçı firmaların olmaması da büyük problemlerden biri olarak değerlendirildi.
Teması kesmemeliler, kendilerini hatırlatmazlar ise biz atlıyoruz, diyen satın alma yöneticileri bu konularda ilçe esnafının kurumsallaşmaları yolunda, bizler her zaman ilçemiz işletmelerin yanında olacağız dediler.
Toplantının son bölümünde kapanış konuşmasını yapan Yönetim Kurulu Başkanımız Ergün Efendioğlu, “Talep ve önerileriniz bizler için büyük önem taşıyor. Aldığımız bilgiler, 2. dönemini başlatacağımız ikili iş görüşmeleri programı için çok değerli veriler oldu. Tedarikçi üyelerimizin görüşlerini de derledikten sonra, eğitmenlerimizle paylaşıp, bu bilgiler üzerinden eğitimlerimizi düzenleyeceğiz ve eğitim alan üyelerimizi “ikili satınalma görüşme programlarıyla” sizlerle buluşturacağız.
Yaptığımız bu çalışmalara destek verdiğiniz ve bugün burada bizimle birlikte olduğunuz için sizlere teşekkür ediyorum” diyerek, toplantıya son verdi.