Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın yayınladığı “Perakende Ticarette Uygulanacak İlke ve Kurallar Hakkında Yönetmelik” ile ilgili bir toplantı gerçekleştirdik.
Esnaflar Ve Ticarethaneler Hakkında Yeni Düzenlemeler
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın yayınladığı “Perakende Ticarette Uygulanacak İlke ve Kurallar Hakkında Yönetmelik” ile ilgili bir toplantı gerçekleştirdik. Toplantı 27 Ağustos Cumartesi günü odamız toplantı salonunda yapıldı.
Toplantıya, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcımız Murat Öztürk, Meclis Başkan Yardımcımız İsmail Yılmaz, Yönetim Kurulu Sayman Üyemiz Mehmet Ercan ve Perakende sektöründe faaliyet gösteren üyelerimiz katıldı.
Perkande Ticarete Yeni Düzenlemeler Geliyor!
Perakende ticarette uyulacak ilke ve kurallar ile perakende işletmelerin denetimine ve denetim sonucunda uygulanacak yaptırımlara ilişkin usul ve esasları düzenlemek amacıyla Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nca “Perakende Ticarette Uygulanacak İlke ve Kurallar Hakkında Yönetmelik” 06 Ağustos 2016 tarihli ve 29793 sayılı Resmi Gazete yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
Bakanlık Odalardan Görüş İstedi
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından çıkarılan yönetmelik ile birlikte ticarete yeni düzenlemeler getirecek olan çalışmalar için Ticaret Odalarından görüş istendi. Gelen görüşler ile birlikte yapılacak olan çalışmalar ile Perakende Ticarette Uygulanacak İlke ve Kurallar Hakkında yeni kriterler oluşturulacak.
Geçtiğimiz dönemlerde gerçekleştirdiğimiz Meslek Komitesi Toplantılarından çıkan görüş ve önerilere göre ilerleyen toplantıda; esnaf ve sanatkârlarla ile küçük ticari işletmelerin Pazar kaybı ve piyasada tutunma sorunlarının giderilmesi konuları ele alındı.
Kriterleri Esnaf Belirleyecek!
Toplantının açılış konuşmasını yapan Perakende Sektörü temsilcisi aynı Meclis Başkan Yardımcımız İsmail Yılmaz; bu gün bu toplantıda; Faaliyet konusu ve kollarına göre, perakende işletmelerin açılış ve faaliyete geçişinde, işletme sayısı ve bunların birbirine yakınlığı, ulaşım imkanları, işletmelerin çevreye, altyapıya ve trafiğe getireceği yükler ile can ve mal güvenliği riski gibi ekonomik, sosyal, demografik ve çevresel etkiler açısından hangi faktörlerin dikkate alınması gerektiğine ilişkin ayrıntılı görüş ve önerilerinizi almaya çalışacağız. İyi bir toplantı olmasını diliyor, katılımlarınınız için tekrar teşekkür ediyorum” dedi.
Orhangazi’ de perakende sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin karşılaştığı sorunlar belli başlıklar altında toplanarak üyelere iletildi. Aynı sektörde faaliyet gösteren firmalar, hangi kriterlere göre belirlenmeli?, bunların birbirine olan uzaklığı hangi kriterlere göre belirlenmeli?, Ulaşım imkanı ile ilgili kriterler nasıl olmalı?, Çevreye olan etkilerinde nelere dikkat edilmeli?, Altyapı ve trafiğe getireceği yüklere göre nasıl kriterler konulmalı? konuları ağırlıklı olarak ele alındı.
Çalışmalarımızın Faydalarını Görüyoruz
Toplantıda söz alan Yönetim Kurulu Başkan Yardımcımız Murat Öztürk; “Bakanlık tarafından odamıza gönderilen yazıya istinaden, piyasada yaşanan sorunların temelinde özellikle işyeri açılışlarında yer seçimi yapılırken o bölgede faaliyette bulunan işletme sayısı ve bunların birbirine yakınlığı gibi kriterlerin gözetilmediği ve bu konuda herhangi bir düzenlemenin var olmamasının ön plana çıktığını, perakende sektöründe faaliyet gösteren işletmeler için uygun kuruluş yeri seçiminin yapılmadığı durumlarda ise işletmenin ömrünün kısa süreli olduğu ve dolayısıyla kaynak israfı gibi birçok sorunlara neden olduğunu görüyoruz, geçtiğimiz yıllarda Yönetim Kurulumuzun sizlerle yapmış olduğu toplantılardan çıkan sonuçları, TOBB vasıtasıyla ilgili Bakanlıklara bildirmiş olmasınında bu yönetmelik düzenlemelerinde etkili olduğunu düşünüyoruz” dedi.
İşletme Açılış Ruhsatları Belli Kriterlere Göre Verilmeli
Toplantının ilerleyen bölümlerinde söz alan sektör temsilcileri; Her işin kendi içerisinde farklı ihtiyaçları olduğunu ve farklı kritelerlere göre değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Eczane örneğini veren İncesaray Ekmek Fırını sahibi Ahmet İnce; bir şehirde her 4 Bin kişiye bir eczane düşecek şekilde açılış izni veriliyor, bizim sektörümüzde ise böyle bir kriter yok, maliyetlerin düşmesi ve sektörde tutunabilmek için her 7 bin kişiye bir fırın olması gerekiyor. Belediyelerin ve Resmi kurumların işletme açılışlarına izin verirken bu kriterleri göz önünde bulundurmasının yararlı olacağını düşüyorum” dedi.
Büyük Marketler ve AVM’ ler Esnafa Zarar Veriyor
Toplantıda söz alan Yönetim Kurulu Sayman Üyemiz Mehmet Ercan, şehrimizde ve Türkiye genelinde büyük marketlerin ve AVM’ lerin içerisinde hemen hemen her ürünün satışı yapılıyor bu da küçük esnafın rekabet gücünü azaltıyor. Büyük Marketler Uzmanlaşmadığı ürünlerin satışını yaparak bu ürünlerin üretimini ve perakende satışını yapan esnafa zarar veriyor. Eğer şehir dışlarında belirlenen noktalara büyük marketler konumlandırılırsa çarşı diye tabir ettiğimiz şehir içi esnafı rahat bir nefes alacak ve varlığını sürdürebilecektir” dedi.
Esnaf; Geleneksel Tarzda Yeni Alışveriş Alanları İstiyor
Ayrıca Toplantıdan çıkan farklı bir görüş ise; Orhangazi’ de bir bölge belirlenerek, geleneksel tarzda bir alışveriş alanının oluşturulmasının, bu alışveriş alanlarının yüksek katlı binalardan ziyade rahat yürüyüş yollarına sahip, Orhangazi’ li esnafların faaliyet gösterdiği, otopark alanlarının olduğu ve çarşı kültürünün yaşatıldığı bölgeler şeklinde olması konusunda görüş birliğine varıldı.
Toplantıdan çıkan sonuçlar, Orhangazi Ticaret ve Sanayi Odası yetkilililerince bir rapor oluşturulacağı bilgisinin verilmesi, iyi dilek ve temennilerin sunulması ile birlikte sona erdi.