Ev sahipliğimizde düzenlenen seminere konuşmacı olarak katılan, Mesleki Yeterlilik Sınav ve Belgelendirme(MESYEB) Yöneticisi Muhammed Karaman’ın yanı sıra MİSİAD Bursa Şubesi Başkanı Günay Tandoğan ve Yönetim Kurulu Üyeleri, İşverenler ve çalışanlardan oluşan geniş bir katılımcı gurubu katıldı.
Genç Girişimciler Kurulumuz, BTSO MESYEB ve Bursa MİSİAD işbirliği ile 26 Mayıs Perşembe günü seminer salonumuzda ‘’Mesleki Yeterlilik Mevzuatı Bilgilendirme Semineri’’ gerçekleştirildi.
Ev sahipliğimizde düzenlenen seminere konuşmacı olarak katılan, Mesleki Yeterlilik Sınav ve Belgelendirme(MESYEB) Yöneticisi Muhammed Karaman’ın yanı sıra MİSİAD Bursa Şubesi Başkanı Günay Tandoğan ve Yönetim Kurulu Üyeleri, İşverenler ve çalışanlardan oluşan geniş bir katılımcı gurubu katıldı.
Genç Girişimciler Kurulu Başkanımız Musa Öztürk’ün açılış konuşmasıyla başlanan seminerde Öztürk;’’Değerli Konuklar, gelişmekte olan ülkemizde her alanda çalışmalar yürütülüyor. Birbiri ardına çıkan yönetmelikler, genelgeler,mevzuatlar bazen bizlere yeni iş yükleri çıkarıp rahatsız etsede zamanla anlıyoruzki kendi alanımızda ve isnsan hayatında gelişmelere neden oluyor. Seminerimizin konusu olan Mesleki Yeterlilik Mevzuatı da bunlardan birisi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımızın geçtiğimiz yıl bu günlerde yayınladığı tebliğe göre 40 ve daha sonra eklenen 8 mesleğe Yeterlilik Belgesi zorunluluğu getirildi.Tehlikeli mesleklerde, Mesleki Yeterlik Belgesi’nin zorunlu kılınması hem iş kazanlarının en aza indirgenmesi hem de kaliteli iş gücü açısından önem arz etmektedir. Bu yüzden her çalışanın bu belgeyi alması önemlidir. Firmalarımızın bu konuyu büyük bir hassasiyetle hayata geçirmesi gerekiyor. MESYEB bu mesleklerden 39’una belge verebilecek yetkiye sahiptir. Türkiye’nin en fazla mesleğe belge verebilen kurumu olan MESYEB ile ortaklaşa düzenlediğimiz seminerin Orhangazi’deki ilgili işletmeler için iş güvenliği ve meslek niteliklerinin gelişmesi açısından önemli yararlar sağlayacağına inanıyor ve sözü değerli konuşmacımız MESYEB yöneticisi Sayın Muhammed Karaman’a bırkıyorum’’ dedi.
Yasa, İşveren ve İşveren vekillerine İdari para cezası uygulamasını getirdi!
25 Mayıs 2015 tarih ve 29366 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan Mesleki Yeterlilik Kurumu Mesleki Yeterlilik Belgesi Zorunluluğu Getirilen Mesleklere İlişkin Tebliğ ile Tehlikeli ve Çok Tehlikeli işlerden olan 40 meslekte, Mesleki Yeterlilik Kurumu Mesleki Yeterlilik Belgesine sahip olmayan kişilerin 25 Mayıs 2016 tarihinden sonra yani bugün itibariyle çalışamayacağını veya çalıştırılamayacağını belirten MESYEB Yöneticisi Muhammed Karaman;
İlgili mesleklerde çalışan veya çalıştırılan kişilerin bu belgeye sahip olup olmadığının denetimleri iş müfettişlerince yapılacak olup, tebliğ hükümlerine aykırı davranan işveren ve işveren vekillerine her bir çalışan için 500,00 TL (beşyüzTL) idari para cezası uygulanacak ve gerekli tedbirlerin alınmaması durumunda işyeri kapatma cezasına kadar gidebilecektir.
Müfettiş Denetimleri İçin Personelinizi Eğitim Kurumlarına Kayıt Ettirin.
Karaman, “Şu aşamada belge almak için yeterli belgelendirme kurumu olmaması ve yeterli miktarda personelin belgelerini alamamış olması sebebiyle işverenlerimiz bakanlık denetimlerinde zor durumda kalabilmektedirler. Ancak, işverenlerimizin MESYEB gibi yetkilendirilmiş belgelendirme kurumlarına personellerini kaydettirmeleri ve kayıt belgelerini almaları ve yine yapılacak bakanlık denetimlerinde belgelendirme kurumlarından aldıklarıı kayıt belgelerini göstermeleri durumunda, denetimlerden ceza almak yerine sağlanacak bir geçiş dönemi süresi tanınabilmektedir” dedi.
Kişilerin sınavda başarılı olması koşuluyla; 31.12.2017 tarihine kadar belge+sınav ücretinin tamamı, 01.01.2018 – 31.12.2019 tarihleri arasında ise belge + sınav ücretinin yarısı İŞKUR kanalıyla devlet tarafından karşılanacaktır. Ayrıca işverenler de 48 ila 56 aya kadar işveren paylarında destek alabileceklerdir.
Dolayısıyla Tehlikeli ve Çok Tehlikeli işlerden olan 40 meslekte Mesleki Yeterlilik Belgesi alınması sürecinden geri dönüşün söz konusu olmayacağı göz önünde bulundurulduğunda gerek çalışanların gerekse firmaların yukarıda bahsedilen teşvik ve desteklerden istifade etmesi çalışanlara ve firmalara ekonomik olarak avantaj sağlayacaktır.” dedi.