Odamız 4. Meslek Komitesi Başkanı Mithat Nogal Başkanlığında “Zeytinciler Sektör Toplantı” sı gerçekleştirildik.
Bölge zeytincileri işbirliği yaparak avantajını koruyabilir
Odamız 4. Meslek Komitesi Başkanı Mithat Nogal Başkanlığında “Zeytinciler Sektör Toplantı” sı gerçekleştirildik. Moderatörlüğünü Dr. Rüştü Bozkurt’un yaptığı toplantıya, Yönetim Kurulu Başkanımız Ergün Efendioğlu, Meclis Başkanımız Erol Hatırlı, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcımız Murat Öztürk, Yönetim Kurulu Sayman Üyemiz Mehmet Ercan, Yönetim Kurulu ve 4. Meslek Komitesi Üyesi Orhan İpek, 4. Meslek Komitesi üyeleri Musa Alkan, Ali Samet Beyazıt, Selçuk Erel, 4. Meslek grubu üyelerinden Cumhur Celayir, Mustafa Gündoğdu, M. Fatih Tüzün, Cemal Kamacı, Namık Turan, Muharrem Gür, Alkan Mert Alkan ve Marmarabirlik Muhasebe Müdürü Mehmet Ertaş katıldı.
Bölge zeytincileri sorunlarını iki yönüyle tartıştı: Müstahsilin sorunlarının ele alındığı bölümde, yöre zeytincisinin atadan aldığı mirası sahiplendiği, coğrafi konumun mikroklima, özelliklerinin diğer bölgelere göre zeytinlerini farklılaştırdığını saptayan zeytinciler, "Bölgemiz büyük tüketim merkezlerine yakınlık avantajı, Gemlik zeytinin doğal marka olması, ürünün dayanıklı olması, toprakların verimi, araç ve gereçlere erişebilirlik, sulama imkânlarının nispeten iyi olması havzanın üstünlükleridir" saptamasını yaptı. Bölgedeki müstahsillerin zayıf yönlerinin de değerlendirildiği toplantıda, ülkemizin tarım yapısından kaynaklanan bir dizi sorunun altı çizildi.
Araziler arsaya dönüşüyor
Gemlik, Orhangazi ve İznik' ten oluşan Bölge Havzası'nda arazilerin arsaya dönüşme sürecinin hızlandığı, bazı müstahsillerin yeterli bakım yapamadığı, arazi ölçeklerinin iyice küçüldüğü, depolama sistemlerinin yetersiz kaldığı, satışlarda geleneksel sınırlar içinde kalındığı için üretimde gelişme yaratılamadığı üzerinde duruldu. Bölge Havzası zeytincileri, "Parçalı arazilerin bütünleştirilmesi, ağaçların yenilenmesi, depolama altyapılarının yaygınlaştırılması konusunda hep birlikte çözüm bulmalıyız, müstahsilimiz de elini taşın altına koymalı" diyerek, ilgili herkesin işbirliği yapması çağrısında bulundu.
Piyasada güvensizlik artıyor
Bölge'de zeytin ticaretiyle uğraşanlar da, piyasada karmaşanın arttığını, aşırı ve haksız rekabet koşullarının yaygınlaştığını, örgütlü perakendenin geleneksel yöntemleri zorladığını, monopolleşme eğiliminin güçlendiği saptamasını yaparak, "Mali açıdan güçsüzlüğümüzü işbirlikleriyle aşmalıyız. Kendi aramızda düzensiz ve piyasaları bozan rekabeti önlemeliyiz. Markalaşama konusunda güç birliğine gitmeliyiz. Gıda mevzuatı ve yönetmeliklerle ilgili uygulanamaz maddelere karşı birlikte hareket etmeliyiz, finansman konusunda banka sistemini ikna etmeliyiz" görüşünde birleşti.
Zeytinciler, yöre zeytinin bir dizi avantajı olduğunun altını çizerek, sıkıntılarını şöyle dile getirdi: "Tarihsel olanak halkımızın damak tadına uygun, dayanıklı, ülke ölçeğinde ileri üretim yapılan zeytinimiz, ne yazık ki Gemlik tipi zeytin fidanının desteklenerek dikiminin yaygınlaşmasından sonra, dikimi yapılan bu yörelerin zeytinlerinin haksız rekabetiyle karşılaştı. Bu yeni durumda rekabet edebilmemiz için haksız rekabetin önlenmesi ve bizlerin kendi aramızda örgütlenerek mücadele etmesi gerekiyor. Müstahsilin ürününü koruyan, değerini arttıran ve değerinde istediği zaman senetle satabilmesini sağlayan, Lisanslı depoculuğu Marmara Birlik’teki gibi iyi işleterek geleceğe dönük sağlıklı çözümler üretebilir ve ticaretimizi dengeleyebiliriz."