Ekonominin ve Bankacılığın önemli ismi İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı ve Şişe Cam Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince ‘yi odamızda ağırladık.
Ekonominin ve Bankacılığın önemli ismi İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı ve Şişe Cam Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince ‘yi odamızda ağırladık.
Her yıl olduğu gibi bu yılda yine ekonomi camialarının çok önemli isimlerinden olan Ersin Özince’ yi ve Dr. Rüştü Bozkurt’u üyelerimizle bir araya getirerek Ekonomi Panelimizi gerçekleştirdik.
Programda öncelikle bölge sanayi gücünün tanıtılması ve bilgilendirme amacıyla önemli sanayi kuruluşlarına, konuklarla birlikte ziyaretler düzenlendik.
Componenta Dökümcülük A.Ş. ye düzenlenen ilk ziyarette, Hazine Direktörü Sibel Binici ‘nin yaptığı sunumu dinleyen Özince ve ilçe protokol ardından fabrikayı gezerek yetkililerden bilgiler aldı.
İkinci ziyaret ise Asilçelik A.Ş. fabrikasına yapıldı. Burada yapılan fabrika tanıtımını içeren kısa sunumun ardından misafirlere Asilçelik Fabrika Genel Müdürü Osman Kılavuz tarafından fabrika üretim tesisleri gezdirildi. Özince, her iki firmanın tesislerini, kapasitelerini ve rakamlarını duyduktan sonra İlçeye ve ülkeye kattığı değerden ötürü kendilerini tebrik etti.
Ziyaretlerin ardından programın ikinci bölümünde ise Odamızda düzenlenecek panel için Orhangazi Ticaret ve Sanayi Odasına geçildi.
Büyük bir katılımla başlayan Ekonomi panelinin açılış konuşmasını yapan Meclis Başkanımız Erol Hatırlı, bu yıl 7. sını düzenlediğimiz 2015 yılı Ekonomisinin değerlendirilmesi ve 2016 yılı ekonomisinden beklentiler konulu panelimize gelerek bizleri onurlandıran çok kıymetli misafirlerimize teşekkür ediyorum dedi.
Hatırlı “ Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Mustafa Koç’un vefatını büyük üzüntüyle karşıladık. Merhuma Allah’tan Rahmet diliyorum.
Koç Grubu Componenta eski adıyla Döktaş, Asilçelik, Kav Kibrit Sanayi Orhangazi’de yaptığı yatırımlardı. İlçemizin sanayi alanında gelişim sağlamasında büyük rol oynayan Koç Ailesine buradan başsağlığı ve sabırlar diliyorum.
İlçemiz, tekstil, metal, otomotiv yan sanayi, gıda, yatçılık, madencilik ve daha birçok alanda üretim cirosuyla, ihracatıyla önemli noktadadır. Gelecek süreçte otoyolun ilçe ekonomimize katkılarını da düşünerek, oda olarak çalışmalarımızı bu yönde yürütüyoruz.
İlçemizin ekonomik yapısı ve gücü hepimizin malumu, bu durumun giderek daha güçlü bir hal alacağını da Orhangazi Ticaret ve Sanayi Odası olarak farkındayız.
Oda olarak bugüne kadar yaptığımız ekonomi panellerinde, yapılan değerlendirmeler her zaman bizlere ışık tuttu. Bu panelde de edindiğimiz bilgilerin ticari faaliyetlerimize katkısı mutlaka olacaktır diyerek sözü panelistlere bıraktı.
Panel Moderatörü Sn Dr. Rüştü Bozkurt’ un kısa bir konuşmasının ardından, önce Türkiye ekonomisi ardından İş bankasını ve şirket yapısı hakkında kısa bilgiler veren İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Ersin Özince; 2015 yılında gelişen olayların ekonomiye yansımamalarını ve bundan sonra da oluşabilecek etkilerine değindi. Ekonomik göstergelerin inişli-çıkışlı bir süreç izlediği bu zamanda müteşebbislerin ülkedeki ve Dünya’daki gelişmeleri çok iyi gözlemlemesi gerektiğini ifade eden Özince ayrıca 2016 yılında İran, Suudi Arabistan, Rusya, Suriye ve terör olaylarının ekonomiye olumsuz etkilerinin devam edebileceğine değindi.
Özince 2016 Yılı Ekonomisiyle İlgili Merak Edilen Soruları Cevapladı.
Özince, Panelin önemli bir kısmını oluşturan soru cevap bölümünde dinleyicilerden gelen bir çok soruya cevap verdi.
Ersin Özince, Teknolojik gelişmeleri ekonominin gelişimi için iyi takip etmemiz gerektiğini.
Girişimciliğin desteklenmesi gerektiğini.
Yatırım maliyetlerinin Çin’de bir ürünün maliyetinin bizdeki ham madde maliyetimizden çok daha düşük olması nedeniyle bizlerin onlarla rekabet etmesinin çok zor olduğunu.
Çek kullanımının itibarsızlaştırılmaması gerektiği, zira ticarette en önemli unsurlardan birinin halen çek kullanımının olduğu.
Türkiye’nin % 4- % 5 den daha yüksek kalkınma rakamlarına sahip olması gerektiği.
Eğitim konusunda ciddi gelişim göstermemiz gerektiği ve eğitim seviyesinin yükseldiği takdirde ekonomik gelişimin kendiliğinden geleceği.
Döviz konusunda özellikle dolar borcu olanların dolar alabileceği, fakat yatırımların dolarla yapmaması ve kur riskine girmenin mantıklı bir hareket olmayacağı,
Dünya ekonomisinde büyümeye katkıyı en fazla gelişmekte olan ülkelerin yapacağı,
Marmara bölgesinin fiziksel üretimden ziyade teknolojik ve bilimsel yatırımlara yönelmesi gerektiğini ,
İşsizliğin yüksek olması sıkıntı, fakat genç işsizliğin yüksek olmasının ise çok daha büyük bir sıkıntı olduğu, hatta Terör olaylarının artmasının büyük sebeplerinden birisinin de genç işsizliğin olduğunu,
Banka faizlerinin düşmesinin enflasyonunun düşmesine bağlı olduğunu,
Gayrimenkul yatırımlarının dikkatli bir şekilde planlanması gerektiğini vurguladıktan sonra, Özince “özellikle Teknoloji gelişiminin önümüzdeki yıllarda çok fazla ilerleyecek. 2011 yılında mobil bankacılığın kullanım oranı % 5 iken 5 yıl aradan sonra şuan bu rakam % 24. Bu çok ciddi bir artış, bu duruma dikkat etmemiz gerekiyor. Gerek yeni teknolojilerin maliyetleri düşürmesi açısından gerekse diğer ekonomik kazanımları ortaya çıkarması bakımından önemli görüyorum. Bu konuda Kobilerin mutlaka kendisini geliştirmesi ve teknolojiyi takip etmesi gerekiyor” dedi.
Panelin moderatörü Bozkurt ise, “Kobilerin özellikle dikkat etmesi gereken 5 başlık var. Bunlar; Analitik, Endüstri, İnsan Kaynakları, Akıllı ve birbiriyle bağlantılı ürünler, Bilinç. Bu kavramları öğrenmemiz ve uygulamamız gerekiyor” dedi.
Son anına kadar katılımcılar tarafından yoğun ilgiyle izlenen Ekonomi panelini, her yıl merakla bekleyen bir üye profilinin de olduğu gözlemlendi.
Panel hediyelerinin takdim edilmesiyle alkışlar arasında sona erdi.