Kivi Paneline Büyük İlgi

Kivi Paneline Büyük İlgi

Orhangazi Ziraat Odası ile birlikte ortaklaşa gerçekleştirdiğimiz

Orhangazi Ziraat Odası ile birlikte ortaklaşa gerçekleştirdiğimiz ‘’Orhangazi’de Kivi Üretimi ve Geleceği’’ konulu panel büyük ilgi gördü. Ziraat Odamızın ev sahipliğinde 3 saat aralıksız süren panelin moderatörlüğünü Orhangazi Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü M. Gürkan Kabul yaptı. Panele katılan konuşmacılar, Orhangazi için geleceğin alternatif tarım ürününün kivi olduğu vurgusunu yaptı.

 

Panelin konuşmacıları; Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Ziraat Mühendisi Dr. Arif Atak, kivi konusunda duayen kabul edilen Y. Ziraat Müh. Hulusi Samancı, Yalova Kivi Üreticileri Başkanı Mustafa Tunalı ve üretici İsmail Fidan oldu.

Panelin açılış konuşmasını Yönetim Kurulu Üyemiz Burak Tokuç ve Ziraat Odası Yönetim Kurulu Üyesi Serhat Ünver yaptı. Burak Tokuç konuşmasında ‘’ Bölgenin tarımsal alanda gelişim göstermesi, birlik ve dayanışmayla gerçekleşebilir. Bu işbirliğini kuvvetlendirmek ve ilçemizdeki üreticilerimizin bilinçli bir şekilde yatırım yapabilmelerini sağlamak amacıyla panelimizi yapıyoruz. Orhangazi Ticaret ve Sanayi Odası, Ziraat odası ve diğer tüm ilçe dinamikleri olarak bizler, işbirliği içinde çalışmalarımızı yürütmeye devam edeceğiz’’dedi. Burak Tokuç’ tan sonra söz alan Serhat Ünver ise’’Bölgemiz kivi üretimi için oldukça verimli topraklara sahip, örnek verecek olursak, İspanya’da dönüm başına 2.5 ton kivi alınırken, Türkiye’de bu rakam 4 tona kadar çıkıyor. Katma değeri yüksek olan bu üründe bölgemizin alacağı pay çok önemli, İlçemizde gerek iklim gerekse ekonomik açıdan son derece önemli bir getiri sağlayan kiviyi üretmemiz için yapılması gereken tüm bilgiyi bugün çok değerli konuşmacılarımızdan alacağız’’dedi.

 

KİVİ İLÇEMİZ İÇİN ÇOK ÖENMLİ BİR DEĞER

Panelin açılışını yapan İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Gürkan Kabul, yüzde 60’ı zeytinlik alan olan ilçede kivinin giderek önem kazandığını ve şimdilik 35 üreticinin 1600 dekarlık bir alanda üretim yaptığını anımsattı. Panele katılan Belediye Başkanı Neşet Çağlayan, “Kivi meyvesinin ilçemiz için önemli bir değer olduğunu bu panel sayesin de daha iyi anladık. Gelişmesinin sevindirici olması bizleri memnun etti. Oda başkanlarımıza böyle bir panel organize ettikleri için teşekkür ediyorum” dedi.

 

DÜNYADA KİVİ ÜRETİMİN DE 7. SIRADAYIZ

İlk panelist Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Ziraat Mühendisi Dr. Arif Atak, dünyadaki kivi üreticiliği ve farklı uygulamalarını öne çıkararak, Türkiye’nin kivi üretiminde 7. Sırada olduğunu ve Türkiye’deki üretiminde %31’nin Yalova’da yapıldığını sonrasında ise Rize ve Ordu’da yoğunlaştığını belirtti. Kivinin uygun toprak ve su aradığını, Orhangazi’de yapılan kivi yetiştiriciliği sayesinde de bölgenin kivi tarımına uygun olduğunu görmüş ve test etmiş oluyoruz diyerek organik ve iyi tarım uygulaması yapılarak fiyatların daha da yüksek tutulabileceğini belirtti.

Atak’tan sonra söz alan kivi konusunda duayen kabul edilen Y. Ziraat Müh. Hulusi Samancı ise ülkemizde kivi üretiminin 30 yıl önce Yalova-Altınova’da başladığını söyledi. Türkiye’de üretim artışının hızlanacağını öne süren Samancı, “Zeytin, şeftali ve çeltiğin üretildiği topraklarda kivi de rahatlıkla yetiştirilebilir, doğru tekniklerle, iyi bir bakımla bir dekar alandan yılda 3-4 ton kivi alınabilir” dedi. Kivi üretimi ve teknikleri konusunda detaylı bilgiler aktardı.

Samancı’dan sonra konuşan kivi üreticisi İsmail Fidan da, ‘Neden kivi’ sorusuna yanıt aradı. Orhangazi’de kivi üretimine alternatif bir ürün olarak başladıklarını ifade eden İsmail Fidan, “Birim alandan yüksek verim aldık. Katma değeri yüksek olan bu ürün üreticiler için adeta bir heyecan oldu. Çeltik üreticilerine kivi üretmelerini tavsiye ediyorum” dedi.

Panelin son konuşmacısı Yalova Kivi Üreticileri Başkanı Mustafa Tunalı, üretici birliğinin kazanımlarını ortaya koydu. Pazarlamada, ekonomik dengeyi kurmada ve ses duyurmada birliğin önemine dikkat çeken Mustafa Tunalı’dan sonra panelin soru – cevap kısmına geçildi. Katılımcılar tüm sorularına cevap buldular.

Panel Moderatörü M. Gürkan Kabul paneli şu sözleri ile bitirdi ‘’ 3 saattir aralıksız süren panelimize ilgisi ve dikkati hiç azalmadan devam eden bir katılımcı grubu gördüm. Bu da gösteriyor ki ilerleyen yıllarda ilçemizde Kivi üretimi büyük bir artış sağlayacak. Değerli konuşmacılarımıza, Paneli düzenleyen Oda Başkanlarımıza ve bizleri ilgiyle dinleyen katılımcılarımıza teşekkürlerimi sunuyorum’’ dedi. Panel Ticaret ve Sanayi Odası ile Ziraat Odası yöneticilerinin panelistlere sunduğu plaket ve hediyelerden sonra düzenlenen Kokteyle sona erdi.