Ziraat Odasıyla Birlikte Kiviciliği Anlatacağız
Yönetim Kurulu Başkanımız Ergün Efendioğlu, Meclis Başkanımız Erol Hatırlı, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcımız Murat Öztürk, Yönetim Kurulu Üyemiz Burak Tokuç, Orhangazi Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Cevizlidere’ yi makamında ziyaret etti.
İlgili meslek guruplarında yer alan Üyelerimizden gelen talepler doğrultusunda belirlediğimiz eğitimleri, daha hızlı ve doğru şekilde sonuca ulaştırmak amacıyla Orhangazi Ziraat Odası’ na bir ziyaret gerçekleştirdik.
Gerçekleştirilen toplantıda Orhangazi’ nin büyüyen ve gelişen sanayisinin yanında Tarımsal faaliyetlerin zarar görmemesi ve gelişmesi adına ortak hareket etme kararı alındı. Öncelikle; bölgede yaygınlaşmaya başlayan ve ekonomik getirisi yüksek olan Kiviciliğin anlatılacağı bir eğitimin düzenlenmesi için ortak görüş birliğine varıldı.
Bölgemiz İçin Çok Yararlı Bir Alternatif
Toplantıda Konuşan Orhangazi Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Cevizlidere; “Öncelikle Ticaret ve Sanayi Odamızla birlikte hareket etmenin çok doğru ve etkili olacağını bundan dolayı Yönetim Kurulu Üyelerimiz adına memnun olduğumuzu belirtmek istiyorum” dedi. Cevizlidere “Zeytinin bölgemiz ve şehrimiz adına hala çok büyük bir ekonomik getirisi var, 2015 yılı itibari ile yaklaşık olarak 85 Bin Dönüm alanda 2 milyon zeytin ağacında, 43 Milyon Kilo zeytin üretimi yapılmakta olup bunun ekonomik getirisinin yaklaşık 200 Milyon TL civarında olmasını bekliyoruz. Kivinin çok iyi bir alternatif ürün olacağını ve bölgeye çok büyük fayda sağlayacağını söyleyen Cevizlidere, doğal kaynaklar ve çevrenin korunması dikkate alınarak, kırsal alanda gelir düzeyinin yükseltilmesi, tarımsal üretim ve tarıma dayalı sanayi entegrasyonunun sağlanması için alternatif gelir kaynaklarının oluşturulmasını destekliyoruz” dedi.
Kivi Üretimimiz Tüketimimize Yetmiyor
Meclis Başkanımız Erol Hatırlı yaptığı konuşmada; “Kivi Türkiye’nin çoğu bölgesinde yetişmiyor, Ekonomik getirisinin yüksek, üretimi ise az olan bu ürünün bölgemizde yetişmesinin bir avantaj olduğunu düşünüyorum. Aynı zamanda zeytinin verimli olarak yetiştirilemediği ve ekonomik getirisi daha az olan ürünlerin yetiştirildiği tarım arazilerinde Kiviciliğin yaygınlaştırarak hem Orhangazi’ye hem de Ülke Ekonomisine çok büyük yarar sağlayacağını düşünüyorum” dedi.
Doğru Planlama Yapılmalı
Toplantıda görüşlerini bildiren Yönetim Kurulu Başkanımız Ergün Efendioğlu; “Bölgemiz; yapılan yatırımlar ve Gebze-Orhangazi-İzmir Otobanının da ovamızdan geçmesiyle birlikte her geçen gün büyüyor ve zenginleşiyor. Ticaret ve Sanayi Odası olarak sanayi yatırımlarını ne kadar önemsiyorsak Tarımın geliştirilmesini ve korunmasını da o derece önemsiyoruz. Bu sebeple üyelerimizden gelen talepler doğrultusunda yapmayı planladığımız Kivicilik Üretim Teknikleri eğitimini Ziraat odasıyla birlikte yapmanın daha doğru olacağını düşünüyoruz. Bu eğitim ile birlikte Kiviciliğin avantajlarını ve dezavantajlarını anlatarak doğru planlamalar yapılmasını istiyoruz” dedi.
Toplantı sonucunda önümüzde ki aylarda yapılması planlanan “Kivi Üretim Teknikleri” eğitiminin; özellikle Kivicilik Neden Yapılmalı - Neden Yapılmamalı, Üretim Maliyetleri, Pazarlama Yöntemleri, Ticari Yatırımlar, Avantajlar ve Dezavantajlarının neler olduğu sorularına cevap alınacak şekilde yapılması konusunda görüş birliğine varıldı.