Orhangazi Ticaret ve Sanayi Odası Genç Girişimciler Kurulunun düzenlediği Elektronik İmza, MERSİS, E-Fatura,
Orhangazi Ticaret ve Sanayi Odası Genç Girişimciler Kurulunun düzenlediği Elektronik İmza, MERSİS, E-Fatura, Elektronik Arşivleme ve Kayıtlı Elektronik Posta gibi konular hakkında sunumların yapıldığı seminer gerçekleştirildi.
Açılış konuşmasını yapan Orhangazi TSO Genç Girişimciler Kurulu Başkan Yardımcısı Bilal Özdemir Gelişmekte olan ülkemizin; çalışma hayatımızdaki hizmetlerinin daha kaliteli, güvenli ve daha hızlı süreçlerde yürütülmesinin sağlanması amacıyla ticari hayatımıza giren E-İmza, E- Defter, E-Fatura, E- Arşiv ve MERSİS gibi bir takım uygulamaları iş hayatımızda duyar ve bazılarını uygular olduk. Bugün bizler, bu uygulamaları, hangi alanlarda kullanmak zorunda olduğumuzu, kolaylıklarını ve uygulamadaki kanuni zorunlulukları öğrenmek üzere bir araya gelmiş bulunuyoruz. Seminerimizin faydalı olmasını temenni ederim dedi.
Gerçekleştirilen seminerde; E-imza nedir, kullanım alanları nerelerdir, merkezi sicil kayıt sistemi nasıl yapılır (MERSİS), bu sistemin amacı nedir, MERSİSin kapsam alanları nelerdir, sistem nasıl kullanılır gibi bilgilerin anlatıldığı seminerde, E-imza ile ister yurt içi ister yurt dışında olunsun, önemli toplantılarda, sözleşmelerde imzanın kullanabileceği ve bu imzanız noter huzurunda ıslak imza ile eşdeğer olarak yasalarca kabul edildiğine vurgu yapıldı.
E-defter, e-fatura işlemleri hakkında bilgiler verildi
Seminerde, elektronik imzanın kullanıcılarına sağladığı temel özelliklerden bahsedildi. Veri Bütünlüğü, Kimlik Doğrulama ve Onaylama, İnkâr Edilemezlik olarak ifade edilen elektronik imzanın artık ticari hayatımıza tamamen entegre olduğu ifade edildi.
Bu nedenle seminere katılan davetliler, Orhangazi Ticaret ve Sanayi Odasında gerçekleştirilen bu seminerin yapılması gereken kanuni zorunluluklar gibi önemli hususlara değinilmesi noktasında faydalı bir seminer olduğunu söylediler.
MERSİS sisteminin kapsamından bahseden E-Tuğra yetkilisi Zeliha Arkçı, Sistemin amacının, Ticaret siciline kayıt zorunluluğu bulunan firmalar bakımından, kayıtlarının elektronik ortamda merkezi elektronik bir sisteminde tutulması ve ticaret sicili işlemlerinin bu sistem üzerinden gerçekleştirilmesi olarak belirtilebileceğini, genel anlamda ise ülke çapında bulunan tüm ekonomik birimleri sisteme dahil edilmesi olduğunu belirtti.
E-Tuğra yetkilisi Baha Aygün ;Ticari faaliyetlerini elektronik faturaya geçerek sürdüren işletimlerin, son derece önemli kolaylıklar ve veri güvenliği sağladığını ifade etti. Aygün, elektronik fatura alıp gönderme imkânı bu sistemle çok daha basit ve güvenli bir işlem haline geldi dedi.
Ayrıca e-devlet uygulamalarının sisteme entegre edilmesiyle çok daha tasarruf sağlandığı ifade edildi. Beyannamelerinin bu yolla vergi dairelerine verilmesinin, kağıt tasarrufu, vergi dairesi iş yükünün hafifletilmesi, kağıt ortamında alınan beyannamelerin depolama maliyetlerinden tasarruf, işgücü tasarrufu, vergi dairesine gitmekten kurtulan mükelleflikler, beyannamelerin internet üzerinden e beyanname ile verilmesi gibi birçok avantajlarının bulunduğu ve E-beyannamelerin işlem hızı ve zaman maliyeti açısından mükellefe tartışılamayacak derecede avantajlar sağladığı seminerde dile getirildi.
Seminerde yine Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) hakkında bilgiler verildi. Yakın zamanda tüm kurum ve kuruluşların bir KEP almalarının zorunlu hale geleceği ve resmi tebligatların buradan yapılacağı vurgulandı.
KEP sistemi, gönderici ve alıcı kimlikleri, gönderi zamanı, teslim edilme zamanı, erişilme zamanı ve içerik bütünlüğünü kesin ve değiştirilemez olarak koruyarak, taraflardan herhangi birinin inkâr edemeyeceği yasal bir delil olarak 20 yıl süreyle saklamaktadır, bu açıdan da arşivleme maliyetlerinden de tasarruf sağlandığı çok açık ortada denildi.
Seminere katılan davetliler, seminerin üyeler ve muhasebeciler açısından son derece önemli bir etkinlik olduğuna dikkat çekti.
Soru cevap şeklinde, interaktif olarak geçen seminer konuşmacılara hediyelerinin verilmesiyle son buldu.