Orhangazi TSO Türkiye de Bir İlk Olan Projede Yer Aldı

Uludağ Üniversitesi Orhangazi Meslek Yüksekokulu Soğuk Hava Deposu Projesi ile Türkiye’de bir ilki gerçekleştirecek

Uludağ Üniversitesi Orhangazi Meslek Yüksekokulu Soğuk Hava Deposu Projesi ile Türkiye’de bir ilki gerçekleştirecek adımı attı. Tarımsal soğutma maliyetlerinin düşürülmesi amacıyla  resorbsiyonlu soğutma teknolojisinin kullanımına yönelik bir proje başlattı.

 

Uludağ Üniversitesi Orhangazi Meslek Yüksekokulu müdür yardımcısı ve projenin yürütücüsü Dr. Bilsay Pastakkaya ve Orhangazi Meslek Yüksekokulu öğretim görevlilerinin çalışmalarıyla ortaya çıkan proje son derece önemli. Projede Meslek Yüksekokulumuz öğretim elemanlarının yanında, Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Biyosistem Mühendisliği, Gıda Mühendisliği ve Tarım Ekonomisi bölümlerinden öğretim elemanlarıyla, IUTA- Duisburg Enerji ve Çevre Enstitüsü ve Nottingham Üniversitesi’nden araştırmacılar da yer almakta.

 

Orhangazi Ticaret ve Sanayi Odası ülke ekonomisine büyük katkılar sağlaması beklenen projeye destek verdi. Bu destekten ötürü, proje ekibi adına teşekkürlerini sunmak üzere Uludağ Üniversitesi Orhangazi Meslek Yüksekokulu Müdürü Sn. Doç. Dr. Erkan Yaslıoğlu tarafından Orhangazi Ticaret ve Sanayi Odası’na plaket verildi. Toplantıya Orhangazi Ticaret ve Sanayi Odası adına Yönetim Kurulu Üyeleri İslam Kurtiş, Orhan İpek ve Genel Sekreter Gürol Erol katılırken, plaketi Oda adına İslam Kurtiş aldı.

 

Plaketi alan Orhangazi Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi İslam Kurtiş, ülke ekonomisine katkıda bulunacak böyle bir projeye destek vermiş olmaktan dolayı oda olarak memnuniyet duyduklarını ifade etti.

 

Orhangazi bölgesindeki tarımsal ürünlerin soğuk depolama maliyetlerinin düşürülmesi amacıyla yenilenebilir enerji ve düşük maliyetli ısıl enerji kaynakları ile çalışan resorbsiyonlu soğutma sistemlerinin kullanım olanaklarının araştırılmasına yönelik çalışmada, tarımsal ürünlerin soğuk depolama maliyetlerinin azaltılması, pazarlamada rekabet gücünün ve bu sayede tarımsal üretimin ülke ekonomisine sağladığı katma değerin arttırılması hedeflenmektedir. Ayrıca yenilenebilir enerji kaynakları ve atık ısı ile çalışan resorbsiyonlu soğutma sisteminin kullanımı ile enerji maliyetlerinin düşürülmesi, enerjide dışa bağımlılığın azaltılması ve enerji ile ilintili ekonomik, çevresel ve sosyal sorunların çözümünde alternatif bir yöntem oluşturulması amaçlanmaktadır. Sistem soğuk hava depolarının haricinde daha birçok sektörde de kullanım alanına sahip olabilecektir.

 

Bu sistem sayesinde daha verimli, işletme ve yatırım maliyeti daha düşük, innovatif ileri soğutma uygulamalarının kullanıldığı soğuk hava depoları hayata geçirilebilecektir.

 

Dünyada bu sistemin kullanıldığı 8 uygulamanın 7’si Almanya’da, 1’i ise Orhangazi Meslek Yüksekokulu’nda.

 

Uludağ Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi tarafından 02 Temmuz 2014 tarihinde Uludağ Üniversitesi’nde düzenlenen “Yenilenebilir ve Temiz Enerji” isimli uluslararası çalıştayda projenin uluslararası ortaklarının projede kullanılan teknoloji hakkında detaylı bilgi ve uygulama örneklerini sunduktan sonra katılımcı firmalar, bu yeni teknolojiye büyük ilgi gösterip uygulamanın kullanılabilir hale gelmesinden sonra sistemi kullanmak istediklerini belirttiler.

 

Proje patentlenip, lisanslandıktan sonra üretime geçecek. Uludağ üniversitesi Teknoloji transferi ofisi de bu konuda çalışmalarına devam ediyor.