Orhangazi TSO ya Arnavutluk Heyeti Ziyareti

Arnavutluk Odalar Birliği Başkanı Ilır ZHILLA ve Arnavutluk – Türk Ticaret Merkezi Başkanı Mariglen KARDHIQI

Arnavutluk Odalar Birliği Başkanı Ilır ZHILLA ve Arnavutluk – Türk Ticaret Merkezi Başkanı Mariglen KARDHIQI Orhangazi TSO’ nı ziyaret etti.

 

Bölgenin yatırım olanaklarından ve Türkiye ‘de yatırımcıları ülkelerine çekmek isteyen yetkililer, bir takım görüşmeler yaptı.

 

Ziyaretin gündeminde Türkiye- Arnavutluk arasındaki iş ilişkileri konusu oldu. İş ilişkilerinin daha çok ilerletilmesi gerektiğini vurgulayan Arnavutluk yetkilileri, Arnavutluk Hükümetince de Türkiye’ den gelen yatırımcılara büyük destek verildiğini vurguladı. Görüşmelerin devamında, Arnavutluk’ ta yabancı yatırımcı yasalarının olduğu ve bu konuda yabancı yatırımcılara sağlanan kolaylıklarla birlikte, Arnavutluk’ ta yatırım yapacak firmaların ürünlerinin ihracatlarını da Avrupa Ülkelerine daha kolay yapabilecekleri vurgusunu yaptılar.

 

Orhangazi TSO Meclis başkanı Erol Hatırlı; “ Arnavutluk halkı tarihi geçmişimizden dolayı kardeşçe ve dostane ilişkiler kurduğumuz bir halk. Bu bakımdan Arnavutluk ile ortak ticari ilişkilerimizi geliştirebilmemiz bizler açısından daha kolay olacaktır. İkili ilişkilerimizi kardeş odalar olarak gerçekleştirebiliriz. İki ülke arasında oluşturulacak bir heyet grubu ile karşılıklı iş ziyaretleri düzenlenebilir “ dedi.

 

Arnavutluk yatırıma açık bir ülke olması sebebiyle, fırsatları ile ön plana çıkıyor.

 

Yetkililer, bölgenin avantajlarını şu şekilde sıralayarak;  “ İşçi maliyetlerinin son derece düşük olduğu ve asgari ücretin vergiler dâhil 220 $ civarındadır, ücretlerdeki vergiler % 10, yıllık vergilerde ise %15 oranındadır, teknik ve tecrübeli eleman konusunda sıkıntı yaşanması sebebiyle üretim alanlarında tecrübeli yatırımcılar işlerini geliştirmekte bunu fırsat olarak değerlendirebilir, hükümet yabancı yatırımlara ve özellikle Türk yatırımcılara destek vermekte ve yabancı yatırımcılara ayrı ve özel imkânlar tanıyan yasalar çıkarmıştır, fabrika binası kiraları metre karede başına 2 Eurolar civarındadır,  AB’ ye 5 yıl sonra tam üye olunacağı beklenmekte ve bu nedenle yatırım yapanlar doğrudan Avrupa Birliğine ürün satar hale gelecekler, kota sınırlamaları bulunmadığından Arnavutluk dışına yapılacak satışlarda herhangi bir sınırlama bulunmamaktadır, iş yapanların karlılık oranları ortalama % 50 civarlarındadır, turizm, tekstil, enerji, gıda, tarım makinaları, otomotiv gibi sektörler yatırıma öncelikli olarak açık olan alanlardır.” dediler.

 

Yaklaşık 3 buçuk milyon nüfusa sahip Arnavutluk’ta serbest dış ticaret rejimi uygulanmaktadır. Malların türüne göre vergiler farklı tarifelerde uygulanmaktadır.

 

- % 0 tarifesi: Farmakoloji ürünleri, kitap, gazete ve dergi, sivil havacılık, gemilerde kullanılan spesifik maddelerle ilgili cihazlar, sanat eserleri vs.

- % 2 tarifesi: Hububat, plastik ürünler, tekstil fiberleri, kimyasal sanayi ürünleri, işlenmemiş maden ürünleri, optik ve tıbbi cihazlar, makine ve değişik diğer cihazlar vs.

- % 5 tarifesi: alkollü içecekler, ağaç ürünleri, kağıt ve kırtasiye ürünleri,

- % 8 tarifesi: kozmetik ürünleri (deodorant, diş macunu, şampuan vs.), tekstil ve deri ürünlerinin bakımı için kullanılan ilaçlar, bazı plastik ürünler  (polietilen filmler, mutfak malzemeleri vs.)

- % 10 tarifesi: kahve, kakao gibi birkaç gıda ürünü, birkaç meyve ve sebze türü vs., tekstil metrajları, işlenmiş deri vs.

- % 15 tarifesi: mineral  suyu, çaylar, baharat, deterjan, kozmetik ve parfüm ürünleri, bakır ürünleri, bazı kağıt ürünleri, mobilya ve ev elektrikli aletleri, hazır giyim, oyuncaklar.

 

Türkiye ile serbest ticaret anlaşması olan Arnavutluk’ta Türk vatandaşlarına vize uygulaması bulunmamaktadır. Avrupa ekonomik entegrasyonunu ileri düzeye taşımak, işbirliği imkanlarını arttırmak amacıyla Arnavutluk, yatırımlarda öncelik tanıyarak, bürokratik işlemlerin hızlanmasını sağlıyor.100’ün üzerinde yatırımcısı ve 1 milyar doları aşan yatırımlarıyla Türkiye, Arnavutluk’ta dış yatırım konusunda önemli bir pay sahibi. Arnavutluk hakkında daha detaylı bilgi ise Odaya başvurularak alınabilecektir.

 

Arnavutluk’ta yatırım yapanlara teşvik veriliyor, belli sayıda istihdam olduğu takdirde bedava arsa temin edilebiliyor. En az 200 bin Euro yatırımı olanlara çifte vatandaşlık hakkı sağlanıyor.

 

Maden, demir, krom, bakır, beyaz mermer, Bitüm gibi önemli yer altı kaynakları açısından zengin olan, Arnavutluk devletinin ülkeye yapılan yatırımlarda yatırımcılara öncelikler ve kolaylıklar sağlıyor, bunu bir politika olarak değerlendiren yetkililer, devletin stratejilerinin en başında geldiğini belirttiler.

 

Ziyaret sonunda çok memnun kaldıklarını ifade eden yetkililer en yakın zamanda bu görüşmelerden çıkan sonuçların iş heyetleri şeklinde ülkeler arası ziyarete dönüşmesi temennilerinde bulunarak toplantıya son verdiler.