Koronavirüs (Covid-19) Nedeniyle Yaşanan Sıkıntıların Giderilmesine Yönelik, Üyelerimizin Talepleri Karşılık Buldu!
Yönetim Kurulu Başkanımız Erol Hatırlı Korona Virüs Salgınının Ekonomiye Olumsuz Etkilerinin azaltılmasına yönelik alınan tedbirler hakkında açıklamalarda bulundu.
Hatırlı ; " Üyelerimizin sıkıntılarını hemen her gün TOBB a ve ilgili mercilere taşımaya devam ediyoruz. Bu maçla, TOBB Başkanımız Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu’ nun tüm oda ve Borsa Başkanları ile video konferans aracılığıyla yaptığı toplantıda üyelerimizin yeni taleplerini ilettik.
Ayrıca bu güne kadar alınan tedbirler ve yapılan çalışmalar hakkında bilgi paylaşımlarında bulunduk. Üyelerimizin sıkıntılarını dile getirdiğimiz konular hakkında yapılan çalışmalar ve sonuçları şunlar oldu.
* Haziran ayında Oda ve Borsalara ödenmesi gereken yıllık üyelik ve munzam aidatları, “gecikme zammı” ve “faiz” tahakkuk ettirilmeksizin Ekim 2020 tarihine ertelendi.
* İşletmelerin çeklerini ödeyebilmeleri için, tüm sektörlerde Kredi Garanti Fonu destekli 3 ay anapara ve faiz ödemesiz “Çek Ödeme Destek Kredisi” 30 Mart 2020’de uygulamaya alındı.
* KOSGEB’in kredi destek programları kapsamında bankalardan kredi kullanan işletmelerin 30 Haziran 2020 tarihine kadar olan borçları, 3 ay süreyle faizsiz olarak ertelendi.
* Kredi Garanti Fonu’nun kefalet kapasitesi 500 milyar TL’ye çıkarıldı, ayrıca 31.12.2020 tarihine kadar kullandırılacak kredilerde, “vergi borcu yoktur” ve “SGK prim borcu yoktur” belgeleri aranmayacak.
* 11 Mart 2020 tarihi itibariyle, ticari taşımacılık yapan firmaların yetki belgelerinde kayıtlı olan ve muayene süreleri geçen araçların (tır, kamyon, kamyonet vb.) yetki belgelerinden düşüm işlemleri ertelendi.
* Kamu bankaları öncülüğünde “İş’e Devam Kredi Desteği” açıklandı. 6 ay anapara ve faiz ödemesiz, toplam 36 ay vadeli ve yıllık %7,5 faiz oranlı kredi başvuruları 26 Mart 2020 tarihi itibariyle başlatıldı.
* Kamu bankaları tarafından açıklanan “İşe Devam Kredi Desteği” yanında ayrıca özel bankaların da katılabileceği %9,5 faizli, 3 ay ödemesiz 12 ay vadeli “Ekonomik İstikrar Kalkanı Kredi Desteği” paketi Türkiye Bankalar Birliği tarafından açıklandı. Bu kredi paketine başvurular 30 Mart 2020’de kabul edilmeye başlandı.
* Mikro ve küçük ölçekli işletmeler için geçerli olan “Ticari Alacak Sigortası” kapsamında orta ölçekli (cirosu 125 Milyon TL’ye kadar olan) işletmeler de dahil edildi.
* Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 21 ilde “Bitkisel Üretimin Geliştirilmesi” programı kapsamında tohum hibe desteği açıklandı.
* Taşımacılığın hızlandırılması ve hammadde tedarikinin aksamaması amacıyla Sağlık Bakanlığı tarafından “Kapıkule Gümrük Kapısına” hızlı tanı PCR testi yapan mobil laboratuvar kurulmasına ve hızlı tanı Kovid-19 testi yapılmasına onay verildi.
* Tarım ve Orman Bakanlığı öncülüğünde geleneksel hayvansal üretim yapan işletmeler için 100 bin TL’ye kadar, bitkisel üretim yapan işletmeler için 50 bin TL’ye kadar faizsiz kredi verilecek.
* Turizm sektöründe, iş sözleşmeleri askıda olan çalışanlardan Nisan ayında sigortalı girişi yapılan işçiler “kısa çalışma ödeneği” kapsamına alındı. Kısa çalışma ödeneği kapsamında olan çalışanın kısa çalışma ücreti ile net maaşı arasındaki farkı ödemek isteyen işverenler, SGK bildirimini “0 gün” yaparak aradaki farkı sorun olmadan ödeyebilmesi sağlandı.
* Turizm sektöründe 1 Nisan 2020 tarihi ile 30 Haziran 2020 tarihi arasında kamuya ödenecek tüm kira, hasılat, ecrimisil ödemeleri 6 ay ertelendi.
* Konaklama Vergisi, 1 Ocak 2021 tarihine ertelendi.
* Kısa Çalışma Ödeneğinden yararlanma şartları iyileştirildi. 600 gün sigorta primi şartı 450 güne, son 120 günlük prim ödeme şartı 60 güne indirildi. Ayrıca Kısa Çalışma Ödeneği başvurusu için istenen belge sayısı 10’dan 2’ye düşürüldü.
* Kısa çalışma kapsamında bulunan işyerlerinde çalışmasını sürdüren çalışanlar için, asgari ücret desteği ödenmeye devam edilecek.
* Mevsimlik tarım işçilerinin salgın hastalığa karşı barınma ve çalışma koşullarının sürekli olarak kontrol edilmesi, tarım arazilerine ulaşım koşullarının iyileştirilmesi ve tarım ürünlerinin pazara ulaşımını kolaylaştıracak tedbirlerin alınmasına yönelik düzenleme yapıldı.
* Tarım Kredi Kooperatifleri’ne Nisan ve Mayıs’ta ödenmesi gereken krediler, faizsiz olarak 2 ay süreyle ertelendi.
* Tarım ve Orman Bakanlığı, 27 Mart itibariyle yaklaşık 1.9 Milyar TL’lik destekleme ödemesi yapacak.
* SGK ve Muhtasar beyannameleri birleştirmesi, 1 Temmuz 2020’ye ertelendi.
* Muayene süresi gelen tüm araçlar için araç muayene süreleri için 3 ay erteleme getirildi. Yine Egzoz gazı emisyon ölçüm işlemleri, üç ay süreyle ertelendi.
* Kamu kurumları tarafından gerçekleştirilen ihaleler için, koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle sözleşme şartlarının yerine getirilememesi halinde, “süre uzatımı verilmesi” veya “sözleşmenin feshedilmesi” mümkün hale getirildi.
* Banka şubelerinin kredi uygulamalarından kaynaklı sorunların iletilmesi için BDDK nezdinde şikayet hattı oluşturuldu.
* Gelir İdaresi Başkanlığı interaktif vergi dairesi internet adresinde, “mücbir sebep durum sorgu ekranı” açıldı, işletmeler internet üzerinden “mücbir sebep” hükümlerinden faydalanıp faydalanamayacaklarını sorgulayabilecek ve olumlu ise yararlanabilmelerinin önü açıldı.
* 1 Mart 2020 ile 30 Haziran 2020’ye kadar işyeri kira bedelinin ödenememesi, kira sözleşmesinin feshi ve tahliye sebebi oluşturmayacak.
* 24 Mart 2020 öncesine ait ödenmeyen kredi/çek/senet/kredi kartı borçları, 31 Aralık 2020 tarihine kadar ödenir veya yeniden yapılandırılırsa, sicile işlenmeyecek.
* Telafi çalışma süresi 2 aydan 4 aya çıkartıldı.
SIKINTI YAŞAYAN ÜYELERİMİZİN TALEPLERİNİ İLETMEYE DEVAM EDECEĞİZ.
Hatırlı; “Yaptığımız toplantıda üyelerimizin sıkıntılarına dair önerilerimizin büyük çoğunluğunun gerçekleşmesini sağlayan ve yeni ilettiğimiz konuları tüm bakanlıklara iletmek üzere tek tek not alan değerli başkanımız Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu’na buradan teşekkür ediyorum.
Önümüzdeki günlerde üyelerimizin ve özellikle en fazla sıkıntı yaşayan sektörlerimizin ihtiyaçlarini tüm kurumlara iletmeye devam edeceğiz. Ayrıca kredi, çek , nakit sıkıntısı gibi konularda görüşmelerimizi sürdürmeye devam ediyoruz.
Özellikle şuan da aciliyet içeren bir diğer gündem konumuzda maske satışının yasaklanması sebebiyle gıda , üretim , sanayi gibi işletmelerimizin personellerinin kullandıkları maskenin tedarikinde yaşanan sıkıntılar. Bu konuda da Bakanlık nezdinde çalışmalarımız devam ediyor. Ilerleyen günlerde bu konuyuda çözüme ulaştıracağımıza inanıyorum.
Bizlerde Orhangazi Ticaret ve Sanayi Odası olarak üyelerimizin bu sıkıntılı günlerinde yanlarında olduğumuzu belirtmek istiyorum ve tüm taleplerini bizlere iletmelerini rica ediyorum. Üyelerimiz, camiamızı ilgilendiren konularla ilgili gelişmeleri odamızın web sayfasından takip edebilirler. Çalışmalarımız ve gelişmeler hakkında açıklamalar yapmaya devam edeceğiz” diyerek, Koronavirüs (Covid-19) nedeniyle olumsuz etkilenen üyeler için yürürlüğe sokulan uygulamalar hakkında bilgiler verdi.