18. Ortak Akıl Toplantısı İznik TSO Ev Sahipliğinde Gerçekleşti
Bölgemizi ilgilendiren sorunların gündeme getirilmesi ve çözüme kavuşturulması, sorunlar ile alakalı daha güçlü lobi faaliyetleri yürütülmesi adına düzenlenen Ortak Akıl Toplantılarının 18'incisi İznik TSO evsahipliğinde gerçekleşti.
İznik TSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Dede, Meclis Başkanı Hüseyin Yılmaz ve Yönetim Kurulu üyelerinin evsahipliği yaptığı toplantıya, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Bursa Ticaret Borsası Başkanı Özer Matlı, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay ile birlikte Bursa’ da bulunan diğer Oda ve Borsaların Yönetim Kurulu Başkanları, Meclis Başkanları, Yönetim ve Meclis Kurulu üyeleri, Kadın ve Genç Girişimciler İcra Kurulu üyeleri ve Genel Sekreterleri katıldı. Odamız adına ise, Yönetim Kurulu Başkanımız Erol Hatırlı, Meclis Başkanımız Murat Öztürk ve Genel Sekreterimiz Gürol Erol katıldılar.
İznik Müzesi İnceleme Gezisi ile başlayan program İznik Darka Sosyal Tesislerinde devam etti. İznik tanıtım filminin gösterilmesinin ardından İznik TSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Dede, Bursa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Özer Matlı ve Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay açılış konuşmalarını gerçekleştirdiler.
İznik TSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Dede’ nin açılış konuşmasını yaptığı toplantıda, İznik ilçesinin ihtiyaçları ve beklentileri olan turizmin geliştirilmesi, İznikte fakülte kurulması, MYO’ nun yurt sorunları, ulaşım altyapısı vb. konularına değindi. Ardından söz alan UNESCO Alan Başkanı Prof. Dr. Murat Taş İznik’ in UNESCO dünya kültür mirası kalıcı listesi başvurusu ve İznik’ te düzenlenmesi planlanan sempozyum hakkında bilgilendirmeler yaptı.
Bursa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Özer Matlı yaptığı açılış konuşmasında, ülkemizde üretilen nitelikli tarım ürünlerinin katma değerli olarak üretilmesinde ve hakkettiği fiyatlarla dünyaya satılmasında, başta Çin olmak üzere bir çok ülkenin baskısı ve etkisi altında kalındığından bahsetti. Önlem olarak Türkiye Ürün İhtisas Borsasının (TÜRİB) kurulduğunu belirterek , sözü TÜRİB hakkında bilgilendirmeyi yapacak olan TOBB Borsalar Müdürü Yiğit Ateş’ e bıraktı. Ateş yaptığı bilgilendirmelerde, Türk çiftçisi ve üreticisinin korunması bakımından Türkiye Ürün İhtisas Borsası TÜRİB’in kurulduğunu ve bu borsa üzerinden alıcının ve satıcının çok daha şeffaf ve herkesin kazanmasını sağlayacak sistemin getirildiğini anlatarak, önümüzdeki yıllarda bölgemiz ürünü olan başta zeytin ve zeytinyağının bu borsaya kote olması sayesinde ticari kazançların çok daha güzel noktalara geleceğini dile getirerek, TÜRİB’ in hayırlı olmasını diledi.
Son olarak açılış konuşmasını yapan Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Burkay, Dünya ekonomisinde yaşanan daralma ile en gelişmiş ekonomiye sahip ülkelerin yer aldığı G7 gurubu ülkelerinin dahi gümrük duvarlarını yükselttiği yerde, ülkemizin 2019 yılında ihracatını arttıran 5 ülkeden birisi olduğunu söyledi.
Konuşmasının devamında ise Yerli Otomobil fabrikasının kurulacağı yerin seçiminde, geçmişten bu yana Bursa’ nın otomotivden gelen bilgi birikimi ve BTSO nun girişimleriyle yapılmakta olan ve açılan, BUTEKOM, İleri teknoloji OSB, Meslek Liseleri, Mikromekanik, Mikro elektronik vb. gibi teknolojik altyapıların önemli etki oluşturduğunu vurguladı.
Konuşmalar sonrasında, Bursa Ticaret Borsası ile İznik Ticaret ve Sanayi Odası arasında, Bursa Ticaret Borsasına ait ve İznik’ te yer alan ofislerin İznik Ticaret ve Sanayi Odasının kullanımına devri ile ilgili protokol gerçekleştirilerek, toplantı konularına geçildi.
Toplantı gündemi gereği, Gemlik, İznik, Mustafakemalpaşa Ticaret ve Sanayi Odalarının ilçelerine ait sorun ve taleplerini dile getirdiği bölümde, Orhangazi Ticaret ve Sanayi Odası adına gündem konularını paylaşmak üzere söz alan Yönetim Kurulu Başkanımız Erol Hatırlı, en çok yaşanan ve hemen tüm üyeleri etkileyen en önemli sorunların başında gelen, piyasada kayıt dışı iş yaptıran ve yapan işyeri ve kişiler nedeniyle, kayıt dışılığa itibar etmeyen üyelerin gördüğü zarardan bahsederek, konunun çözümü için ortak akılla birleşerek, TOBB ve Bakanlıklar nezdinde kayıtdışılığın önüne geçilmesi için ciddi önlemler alınması için girişimlerde bulunulması gerektiğini söyledi. Ardından, sanayicilere ciddi mali yükler getiren Atıksu tarife değişikliğinin yeniden değerlendirilmesi ve uygun hale getirilmesi gerektiğine vurgu yaptı. Her iki konuda da BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay ile mutabık kalınarak, birlikte çalışma başlatılmasına karar verildi.
Son olarak ise dijital takograf ve U-ETDS sistemi ile ilgili sektör sorunlarını dile getiren Hatırlı, ilerki tarihlerde Orhangazi TSO’ da Bakanlık Yetkilileri ve STAUM’un işbirliği ile tüm sektör temsilcileri için seminer düzenleneceğini bilgilerini paylaştı.
Hatırlı, sözlerine son verirken,”Bu sorunların çözümü için yapılabilecek çalışmaları görüşebildiğimiz Ortak Akıl toplantılarının bölgemiz için hayırlı olmasını temenni ediyorum ve İznik Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Dede, Meclis Başkanı Hüseyin Yılmaz ve oda yönetimine ev sahiplikleri için teşekkür ediyorum” dedi.
Yaklaşık 4 saat süren toplantı teşekkür ve temennilerin ardından Oda Borsa Başkanlarının toplu fotoğraf çekilmesi ile son buldu.