Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme Ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği Odamızda Anlatıldı
Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce, işletmecilere yönelik olarak "Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği" hakkında, Yönetmelikle beraber gelen yeni düzenlemelere ilişkin bilgilendirme toplantısı odamızda yapıldı.
Odamızın ev sahipliğinde yapılan toplantıya Tarım ve Orman Bakanlığı Orhangazi İlçe Müdürü Gürkan Kabul, Yönetim Kurulu Başkanımız Erol Hatırlı, Meclis Başkanımız Murat Öztürk, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcımız Cem Kapitan, Esnaf Ve Sanatkârlar Odası Başkanı Turgay Durmuş ve oda üyelerimiz katıldı.
Toplantını ile ilgili bir açıklamada bulunan Yönetim Kurulu Başkanımız Erol Hatırlı; "Bu toplantının amacı işletmelerimizin çalışmalarına yardımcı olmak ve resmi kontrollerde uygulama birliği sağlamaktır. Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği uzmanlar tarafından işletme temsilcilerime anlatılacak. Orhangazi Ticaret ve Sanayi Odası olarak bu çalışmaların uygulamasına katkıda bulunmaya, işletmelerimizin her hangi bir yaptırımla karşılaşmadan konuya vakıf olmalarına destek olmaya devam edeceğiz" dedi.
ETİKET GIDANIN KİMLİĞİDİR
Toplantıda; Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Gıda Yüksek Mühendisi Mehtap Bircan Taş tarafından, Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme Ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği konusunda detaylı bilgiler aktarıldı. Etiketlemelerde; Ürün türü, menşe ve özellikleri ile ürün içerinin doğru yazılması konularında uyarılarda bulunan Mehtap Bircan Taş, Aynı tipte olan ürünlere yanlış özellikler yazılması ya da ikame ürünlere yanıltıcı içeriklerin koyulmasının yasak olduğu konularında bilgiler verdi. Ayrıca; etiketlerin şekil şartlarının ve içeriğinin nasıl olması konusunda detaylı bilgiler verildi.
Gıdanın adı, bileşen listesi, alerjen bildirimleri, belirli bileşenlerin veya bileşen gruplarının zaman zaman miktarlarının belirlenmesi gerekir. Bunlar mevzuatı saklı kalmak koşuluyla diye zaten yönetmelikte belirtiliyor. Gıdanın net miktarı, Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi (TETT) yada Son Tüketim Tarihi (STT), özel muhafaza koşulları, gıda işletmecisinin adı, ticari unvanı, adresi, kayıt numarası veya tanımlama işareti, menşe ülke, gerekiyorsa kullanım talimatı, alkol bileşenleri içerenlerde alkol derecesi ve beslenme bildirimi etiket üzerinde bulunması gereken zorunlu bilgilerdir. Bunların etiket üzerinde aynı görüş alanında olması gerekiyor. Aynı görüş alanı; paketi elimize aldığımızda tek bir bakış açısından baktığınızda gördüğünüz alan görüş alanını göstermektedir. Bu üç bilgide yani gıdanın adı, net miktarı, varsa alkol derecesi aynı görüş alanı içerisinde belirtilmelidir.
SON TARİH 1 OCAK 2020
“Hazırlanan yeni yönetmelik de tarım ve gıda güvenliği dâhil birçok alanda toplumun tüm kesimleri ve ekonominin tüm aktörleri açısından önem taşıyor. 1 Ocak 2020 itibariyle yürürlüğe girecek olan 'Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği', tüketicilerin üst düzeyde korunmasına ilişkin kuralları belirlemenin yanı sıra gıdaların etiketlenmesi, gıda hakkında bilgilendirme ile ilgili genel kurallar, gereklilikler ve sorumlulukları belirliyor.
Toplantı karşılıklı soru cevap bölümünden sonra sona erdi.