Vergi Mevzuatındaki Değişiklikler ve Mükelleflerin Yararlanabileceği İmkânlar Bilgilendirme Seminerini Gerçekleştirdik
‘Vergi Mevzuatındaki Değişiklikler ve Mükelleflerin Yararlanabileceği İmkânlar’ Bilgilendirme Semineri odamızda gerçekleştirildi. Vergi mevzuatındaki son değişiklikler ve yeni uygulamaların anlatıldığı seminere Bursa Vergi Dairesi Başkanı Nuri Karakaş, Gelir Uzmanı Necibe Cincioğlu, Gelir Uzman Yardımcısı Mete Rençper, KDV, ÖTV ve Diğer Vergiler Müdürü Rafet Güçcan, Gelir ve Kurumlar Vergisi Müdürü Halil Şenver katıldılar.
Seminerin açılış konuşmasını yapan Nuri Karakaş Vergide gönüllü uyumunu arttırıcı yeni düzenlemelerin dışında pek çok vergi kanunda değişiklik yapıldığını ve mükelleflerin bunlardan mutlaka yararlanması gerektiğini de belirterek ev sahipliğinden dolayı Orhangazi Ticaret ve Sanayi Odasına teşekkür etti.
Yapılan sunumda Gelir Uzmanı Necibe Cincioğlu Vergide Gönüllü Uyumu Arttırmak Amacıyla 2018 Yılından İtibaren
Uygulamaya Dahil Edilen %5’lik Vergi İndirimi, İzaha Davet, Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesinde ve Defter Beyan Sisteminde yapılan değişiklikler ile ilgili bilgiler verdi. Özellikle , 2018 yılı arsa ve arazi m2 birim fiyatlarındaki artışın 2017 yılındaki değerlere göre %50'den daha fazla artmasının engellendiği ifade edildi.
Vergiye Uyumlu Mükelleflere, %5 Vergi İndirimi.
1 Ocak 2018 tarihinden itibaren uygulanmaya başlanan vergi indiriminden vergiye uyumlu Ticari, zirai veya mesleki faaliyeti nedeniyle gelir vergisi, Finans ve bankacılık sektörlerinde faaliyet gösterenler, sigorta ve reasürans şirketleri, emeklilik şirketleri ve emeklilik yatırım fonları hariç olmak üzere kurumlar vergisi, mükellefleri yararlanacaktır.
İzaha Davet İle Uyuşmazlıklar Azalıyor.
Verginin zıyaa uğradığına dair emareler bulunduğuna yetkili merciiler ön tespitte bulunursa bu kapsam dahilinde takdir komisyonu ve vergi incelemesine bağlı tarhiyattan önce idare tarafından mükelleften izahat talep edilecek. Yapılan bu uygulamayla birlikte kesilen vergi ziyaı cezası kesilmemesi ya da kesilmiş ise cezası için uzlaşma ve indirim hükümlerinden yararlanması, vergi iadelerinin daha hızlı yapılması sağlanacak.
Defter Beyan Sistemi ile Mükelleflerin Kayıtları Elektronik Ortamda Tutulacak.
01.01.2018 tarihinden itibaren uygulanmaya başlanan sisteme göre Serbest meslek erbabı, işletme hesabı esasına göre defter tutan mükellefler ile basit usule mükelleflerin kayıtları bu sistemde tutulacak. Serbest meslek erbabı ile işletme hesabı esasına göre defter tutanların defterlerinin elektronik olarak oluşturulması ve takibi, vergi beyannamelerinin bildirim ve dilekçeleri elektronik olarak verilecek.
Sistem Üzerinde tutulabilecek defterler ise İşletme Defteri, Çiftçi İşletme Defteri, Serbest Meslek Kazanç Defteri, Amortisman ve Envanter Defteri, Damga Vergisi Defteri, ambar Defteri ve Bitim İşleri Defteri.
Yeni sistemin muhasebe programına ihtiyaç olmaması, defter tasdikine ihtiyaç duyulmaması, kırtasiyeciliği azaltması, fatura ve makbuzların elektronik olarak düzenlenebilmesi gibi avantajları bulunmakta.
Taşınmazların Satışından doğan Kazançlara Uygulanan %75’lik İstisna Oranı %50’ye İndirildi
Kurumların en az 2 tam yıl süreyle aktiflerinde yer alan iştirak hisseleri ile aynı süreye sahip oldukları kurucu senetleri ve rüçhan hakların satışından doğan kazançların %75‘ lik kısmı ile aynı süreyle aktiflerinde yer alan taşınmazların satışından doğan kazançların %50‘ lik kısmı’’ olarak yeniden düzenlendi.
Kdv Kanunda; finansal kiralama ve finansman şirketlerine yapılan teslimlerde kdv istisnası ve yabancılar tarafından Türkiye’deki kdv mükellefi olmayanlara verilen hizmetlerde kdv sorumluluğu getirildiğini ifade etti.
MTV Kanunda ; 31.12.2017 öncesinde kayıt ve tescil edilen mevcut araçların MTV tutarları 2018 yılında % 25 oranında artırıldı. (1300 cc ve altı araçlarda artış oranı % 15). 01.01.2018 tarihinden sonra ilk defa kayıt ve tescil edilecek araçlarda vergi artış oranı %50’ye kadar çıkmaktadır. Mevcut değerleme ölçütlerine taşıt değeri eklendiğini belirttiler.
Özel İletişim Vergisi Kanununda Yapılan Değişiklikler ise; Mobil elektronik haberleşme işletmeciliği kapsamındaki haberleşme hizmetleri %25 . Radyo ve televizyon yayınlarının uydu platformu ve kablo ortamından iletilmesine ilişkin hizmetler %15 . Kablolu, kablosuz ve mobil internet servis sağlayıcılığı hizmeti %5, olan Özel İletişim Vergisi oranı; Konuşma, internet, yayıncılık gibi haberleşme hizmetlerinden farklı farklı alınan ÖİV, her bir hizmet için yüzde 7,5 olarak tek oranda yeniden düzenlendiği ifade edildi.