Odamız, Ziraat Odası, İlçe Tarım Müdürlüğünün organizasyonunda, TKDK Bursa İl Koordinatörlüğünce gerçekleştirilecek bilgilendirme semineri dün odamızda gerçekleşti.
Odamız, Ziraat Odası, İlçe Tarım Müdürlüğünün organizasyonunda, TKDK Bursa İl Koordinatörlüğünce gerçekleştirilecek bilgilendirme semineri dün Odamızda gerçekleşti. Katılımın oldukça yoğun olduğu seminere Meclis Başkanımız Erol Hatırlı, Ziraat Odası Başkanı Hasan Cevizlidere, İlçe Tarım Müdürü Gürkan Kabul katıldılar.
Açılış konuşmasında konuşan Gürkan Kabul, böyle bir işbirliği içinde yararlı bir seminer düzenlediklerinden dolayı çok memnun olduğunu belirterek Ziraat Odası ve Ticaret ve Sanayi Odası’na teşekkür etti.
Tarımsal ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Bursa İl Koordinatörlüğü Proje Başvuru Kabul Uzmanı Sinan Kahraman hibe programlarıyla ilgili sunumunu gerçekleştirdi.
Orhangazi’den Yatırımcıları ve İşletmesini Büyütmek İsteyenleri Bekliyoruz.
Sunumunda desteklerden ayrıntılı şekilde bahseden Kahraman, 2018 Hibe Programlarının geçen yıllara göre farklılık gösterdiğini, yıllar geçtikçe talebin arttığını belirtti. Kahraman, Verilen hibeler karşılığında İşletmenin en az 5 yıl çalışması gerektiğinin yani hibe alabilmek için sürdürülebilirliğin önemli olduğunun altını çizdi. Destekler hem mevcut işletmelere hem de yeni açılmak istenenler için veriliyor. Desteğe başvuranlarda yeterlilik seviyelerine göre puanlama yapılıyor ve 30 puanı geçebilen projelere destek çıkıyor.
Bu yıl kaz yetiştiriciliği ve elektrik üretim projeleri de desteklere eklenmiş, Zanaatkarlıkla ilgili işlerde kırsalda üretim yapılıyorsa aynı işi şehirlerde de gerçekleştirebilecek.
Ruhsat alınabilen her projenin destekleneceğini söyleyen Kahraman, özellikle yapım işi, makine ekipmanları, hizmet alımında daha çok destek verileceğini belirtti.
Sunumunun ardından soruları cevaplayan Kahraman, Orhangazi’den yatırımcıları ve işletmesini büyütmek isteyenleri bekliyoruz dedi.
Gıda sektörü için 164,7 milyon avro destek ayrıldı.
Yatırımcılara uygun harcamalar karşılığında sağlanacak mali desteğin kaynağı AB ve Türkiye Cumhuriyeti eş finansmanıyla oluşturulan IPARD Programı fonundan oluşuyor. "Kamu kaynağı" olarak da adlandırılan bu destek tutarı geri ödemesiz olarak yatırımcılara kullandırılacak.
"Tarımsal İşletmelerin Fiziki Varlıklarına Yönelik Yatırımlar Tedbiri" ndeki süt, kırmızı et, kanatlı eti ve yumurta üretimi sektörlerine yönelik sunulacak projelerin toplam yatırım tutarının uygun harcama kalemleri için 164 milyon 706 bin avro destek bütçesi ayrıldı.
"Çiftlik Faaliyetlerinin Geliştirilmesi ve İş Geliştirme Tedbiri" ndeki bitkisel üretim, arıcılık üretimi, işlenmesi ve paketlenmesi, zanaatkarlık ve katma değerli ürün işletmeleri, kırsal turizm ve rekreasyon faaliyetleri, su ürünleri yetiştiriciliği, makine parkları ile yenilenebilir enerji yatırımlarına yönelik sunulacak projelere ise 87 milyon 239 bin avro hibe sağlanacak.
Son Başvuru Tarihleri Önemli
Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve İş Geliştirme tedbiri için 12 Şubat 2018 Pazartesi günü saat 09:00'dan itibaren önüne sistem üzerinden gerçekleştirilecek başvurular 12 Mart 2018 Pazartesi günü saat 21:00'a kadar, Tarımsal İşletmeleri Fiziki Varlıklarına Yönelik Yatırımlar tedbiri için 1 Mart 2018 Perşembe günü saat 09:00'dan itibaren online sistem üzerinden gerçekleştirilecek başvurular ise 2 Nisan 2018 Pazartesi günü saat 21:00'a kadar yapılabilecek.
Online sistem üzerinden yapılan başvurulara ait dosyaların Bursa İl Koordinatörlüğü'ne teslim edilmesi gerekiyor. Proje dosyalarının son teslim tarihleri ise Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve İş Geliştirme tedbiri için 15 Mart 2018 Perşembe günü saat 18:00, Tarımsal İşletmelerin Fiziki Varlıklarına Yönelik Yatırımlar tedbiri için 5 Nisan 2018 Perşembe günü saat 18:00 olarak açıklandı.