Bursa Ticaret ve Sanayi Odasının bu yıl 4.’sünü 28-29 Eylül 2017 tarihinde Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde "Gıda Sektöründe Yeni Yaklaşımlar" temasıyla gerçekleştirilen Uluslararası Gıda Kongresi’ne katıldık. Ev sahibi olarak BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay’ ın açılış konuşmasıyla başlayan kongreye, Bursa Valisi İzzettin Küçük, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi ile çok sayıda gıda sektörü temsilcileri katılım gösterdi.
Bursa Ticaret ve Sanayi Odasının bu yıl 4.’sünü 28-29 Eylül 2017 tarihinde Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde "Gıda Sektöründe Yeni Yaklaşımlar" temasıyla gerçekleştirilen Uluslararası Gıda Kongresi’ne katıldık.
Ev sahibi olarak BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay’ ın açılış konuşmasıyla başlayan kongreye, Bursa Valisi İzzettin Küçük, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi ile çok sayıda gıda sektörü temsilcileri katılım gösterdi.
Kongre Düzenleme Kurulu; sektörün tüm oyuncuları açısından verimli bir Kongre üretmek adına, farklı ülkelerden farklı konularda davet ettiği sunum yapacak konukları arasında Orhangazi Gedelek Turşusunun Coğrafi İşaret Süreci konu başlığıyla Yönetim Kurulu Başkan Yardımcımız ve aynı zamanda Coğrafi İşaret Komisyon Başkanımız Murat Öztürk’te vardı.
Gıdada Coğrafi İşaretler oturumunda konuşmacı olan Murat Öztürk sunumunda Orhangazi Gedelek turşusunun coğrafi işaret serüveninin nasıl başladığını, amaçlarını ve ne gibi süreçlerden geçtiklerini anlattı.
Murat Öztürk; “4 yıl önce, bölgemizin bilinirliğini arttırmak amacıyla, marka olabilecek ürünler üzerinde araştırmalar yaparken, o günlerde Gedelek turşusu ile katılmış olduğumuz Bursa Gastronomi fuarında, stantları ziyaret eden, o dönem Valimiz Sayın Münir Karaloğlu beyin tavsiyeleri ve desteğiyle, Gedelek turşusunun bizim için en ideal marka ürünü olabileceğini gördük ve oda olarak Gedelek turşusu üzerinde çalışmalar yapmaya karar verdik,” dedi.
Başarıda Esas Pay Gedelek Halkınındır
Gedelek Mahallesi üreticileriyle bu fikri paylaştıklarında ciddi destek gördüklerini belirten Öztürk, ardından hemen bir coğrafi işaret komisyonu kurulduğunu, ancak başarılı olmada esas payın kesinlikle Gedelek Halkının verdiği destekte olduğunu belirten Öztürk, Coğrafi İşaret çalışmalarında başarılı olmak için O ürünü üretenleri mutlaka işin merkezine almalısınız diyerek dinleyicilerin dikkatini özellikle bu hususa çekti.
4 yıl sonunda Gedelek Mahallesi üreticileri ve paydaşların desteğiyle çok yol kat edilip pek çok organizasyona imza atıldığını ve artık yapılan tüm çalışmaların neticesinde Coğrafi İşarette sonuca gelindiğini söyledi.
Orhangazi, Coğrafi İşarette Orhangazi Gedelek Turşusuyla Anılıyor
Gemlik’in zeytiniyle, İnegöl’ün köftesiyle, Kemalpaşa’nın tatlısıyla, ellerinde bulundurdukları Coğrafi işaretleri sayesinde daha çok anılırken, artık Orhangazi’nin de turşusuyla anılmaya başlanmasında katkı sağlanmış olmaktan dolayı ticaret odası olarak memnuniyet duyduklarını belirtti.
Sunumunun bitiminde ise, Orhangazi Gedelek Turşusu’ na Coğrafi İşaret kazandırılmasında desteklerini esirgemeyen TOBB Başkanı Sayın Rıfat Hisarcıklıoğlu’ na, Milletvekili İsmail Aydın’a, Kaymakamlığa, Orhangazi Belediye Başkanlığına, Türk Patent Enstitüsüne, Gıda ve Yem Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğüne, Gedelek Mahallesi Muhtarlığına, Kooperatifine ve halkına teşekkür eden Öztürk, tüm katılımcıları bir sonraki Gedelek Turşu Festivali’ne davet ederek konuşmasına son verdi.
2 gün süren 4. Uluslararası Gıda Kongresi, 4 konferans, 7 Oturum ve 32 konuşmacının yaptığı sunumlarla son buldu.