Odamızın çalışmalarıyla, 2014 yılında saha çalışmaları başlayan, Orhangazi Gedelek Turşusuna Coğrafi İşaret belgesi kazandırılmasına dair süreç Türk Patent Enstitüsü tarafından onaylanarak sonuçlandırıldı.
Odamızın çalışmalarıyla, 2014 yılında saha çalışmaları başlayan, Orhangazi Gedelek Turşusuna Coğrafi İşaret belgesi kazandırılmasına dair süreç Türk Patent Enstitüsü tarafından onaylanarak sonuçlandırıldı.
Efendioğlu Müjdeyi Verdi ; “ Orhangazi Gedelek Turşuları Tescil Süreci Tamamlandı “
Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından verilecek olan, Coğrafi İşaret Tescil Belgesi hakkında açıklamalarda bulunan Yönetim Kurulu Başkanımız Ergün Efendioğlu,
“Gemlik zeytiniyle, İnegöl köftesiyle, Kemalpaşa tatlısıyla, ellerinde bulundurdukları Coğrafi işaretleri sayesinde daha çok anılırken, artık Orhangazi’de turşusuyla anılacak. Böylece İlçemiz ekonomisine önemli katkı sağlayan turşumuz daha da fazla katma değerle piyasada yerini alacak. Resmi ilan süresi sonunda alacağımız Coğrafi İşaret Tescil Belgesi bizleri ziyadesiyle mutlu etmiştir.
Amacımız, turşumuzun marka değerini artırarak, ticari açıdan hak ettiği değeri kazandırmaktı.
Bu nedenle Orhangazi Ticaret ve Sanayi Odası olarak yürüttüğümüz Coğrafi işaret çalışmalarımızın, katıldığımız fuarların, yapılan tanıtımların, bugün hep birlikte gerçekleştirdiğimiz festivallerin amacı kaliteli ürünümüzü daha büyük kitlelere tanıtarak marka değerini arttırmaktır.
Böylece istihdama, gelir düzeyine, refaha, kısacası bölge ekonomimize daha fazla katkı sağlamasına imkân verme gayretindeyiz.
Bu konuda yaptığımız tüm çalışmalarda bizlere desteklerini esirgemeyen, Milletvekilimiz Sayın İsmail Aydın’a, Kaymakamlığımıza, Orhangazi Belediye Başkanlığımıza, Türk Patent Enstitüsüne, Gıda ve Yem Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğüne ve tabi ki Gedelek Mahallesi Muhtarlığına, Kooperatifine ve halkına teşekkür ediyorum” dedi.
Artık İlçemizin Coğrafi İşareti Var!
Yönetim Kurulu Başkan Yardımcımız Murat Öztürk , Nisan 2012 yılında Odamızın çalışmalarına start verdiği, Gedelek Mahallesinde, Gedelek Mahalle Muhtarlığı, Gedelek Kalkınma Kooperatifi başkanı ve turşu üreticilerinin katıldığı istişare toplantıları gerçekleştirilmişti.
Alınan görüş ve öneriler değerlendirilerek, benimle birlikte, Meclis Başkanımız Erol Hatırlı, Odamız yönetim kurulu üyeleri Sibel Binici, Mehmet Ercan, Burak Tokuç ve Orhan İpek’den oluşan “Marka Komisyonu” oluşturduk.
Tanıtımların yapılması amacıyla İstanbul, İzmir, Antalya’da fuarlara katıldık.
Bu aşamada coğrafi işaret tescili ile ilgili çalışmalarda devam ettik. Gedelek Mahallesi üreticileri işin bizzat içinde yer alarak süreçte önemli rol oynadılar.
Orhangazi TSO olarak danışmanlık firması ile anlaşma sağlanarak Gedelek Turşusunun coğrafi işaretinin alınması için resmi başvuru hazırlıklarına geçtik.
Ayrıca Pınarbaşı suyunun analizi için Bursa Gıda ve Yem Kontrol Merkez Araştırma Merkez Enstitüsünün desteğiyle su numuneleri Gedelek köyünden alınarak, tahlil ettirildi ve suyun özelliği test sonuçlarıyla kanıtlandı. Elde edilen rapor sonucu ile birlikte toplanan tüm verilerle birlikte Türkiye Patent Enstitüsüne (TPE) resmi başvurumuz gerçekleştirildi.
Öte yandan, Coğrafi işaret ile kullanılacak olan “ Gedelek Turşusu “ logosunun tescili için TPE’ başvuruda bulunuldu ve Gedelek Turşusu ile özdeşleşen “Hıyarcan” logosu da Orhangazi Ticaret ve Sanayi Odası ‘nın çalışmalarıyla TPE tarafından tescillenmiştir.
Bunun akabinde Belediyemiz, Kaymakamlığımız ve odamızın ortaklaşa organizasyonunda “Gedelek Turşu Festivalimizi” gerçekleştirdik.
Sonunda da yaptığımız tüm bu çalışmalar neticesinde, Coğrafi işaretimiz artık, Resmi gazetede ilana sunuldu. Sonrasında 6 aylık süreç tamamlandıktan sonra Coğrafi İşaret belgemizi alacağız.
“Tescilli Ürün Yüzde 20 Daha Değerli Satılıyor”
Coğrafi işaretlere konu olan ürünler, benzer bir ürüne nispetle en az yüzde 20 daha yüksek fiyatlara alıcı bulabilmektedir. Dünya coğrafi işaretler pazarının büyüklüğünün 200 milyar dolar civarında olduğu tahmin ediliyor. Sadece AB’de 55 milyar avroluk yani yaklaşık 170 milyar TL’lik bir pazar bulunmakta. Fransa, İtalya ve İspanya bu konuda başı çeken ülkeler. İtalya sadece Parmesan peynirinden 1 buçuk milyar avro ciro elde etmektedir.
Gedelek ‘te, yılda yaklaşık 40 bin ton, 50 çeşit farklı turşular üretilmektedir. Mahallede irili ufaklı yaklaşık 60 adet turşu imalathanesi bulunmaktadır. Yıllık 120 milyon TL. lik bir ekonomik hacme sahiptir. Özellikle kadınların istihdam edildiği köyde, turşu kurum zamanında yaklaşık 2000 kişi çalışmaktadır. Coğrafi işaretin Gedelek Turşusunun ülke ve dünya çapında tanınması ve gelişmesinde önünü açacak en önemli unsur olarak görülmektedir.