18.08.2016 tarihinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü(İŞKUR) ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) arasında "Mesleki Eğitim ve İstihdam Seferberliği Protokolü" imzalandı.
18.08.2016 tarihinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü(İŞKUR) ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) arasında "Mesleki Eğitim ve İstihdam Seferberliği Protokolü" imzalandı.
Protokol kapsamında iki kurum arasında hayata geçirilen seferberlik ile İŞKUR ile TOBB arasında etkin şekilde işleyen bir işbirliği kurularak, işverenlere yönelik etkili işveren danışmanlık hizmetlerinin sunulması, işgücü piyasasının talep ettiği niteliklerde işgücü temin edilmesine yardımcı olmak için iş arayanlara yönelik danışmanlık hizmetleri sunulması, İşverenlerin stajyer ihtiyaçlarının karşılanması, Mesleki yeterlilik belgesi olmayanlara yönelik kurs düzenlenmesi, iş arayanların istihdam edilmelerinin ve işverenlerin ihtiyaç duydukları nitelikli işgücünün temin edilmesi amaçlanmaktadır.
İmzalanan protokol kapsamında İŞKUR Gemlik Hizmet Merkezi Müdürlüğü ve Orhangazi Ticaret ve Sanayi Odasının da bulunduğu çevre Oda/Borsalar ile birlikte düzenli olarak her ay çalışma grubu toplantıları gerçekleştirilmektedir.
İşkur, İşverenlere Teşvikler İle İlgili Bilgiler Verecek.
TOBB’un İşkur ile imzaladığı protokol çerçevesinde, Mesleki Eğitim ve İstihdam Seferberliği Protokolü kapsamında açık işgücü, kurs, işbaşı eğitim programları talepleri konusunda farkındalık yaratmak amacıyla, Türkiye İş Kurumu Gemlik Hizmet Merkezi Şube Müdürlüğü işbirliği ile Orhangazi Ticaret ve Sanayi Odası üyelerine yönelik, 30 Kasım Çarşamba günü Saat 14:00 ‘da bilgilendirme toplantısı gerçekleştiriliyor. Toplantı konuşmacıları Türkiye İş Kurumu Gemlik Hizmet Merkezi Şube Müdürü M.Volkan YILDIRIM, İş ve Meslek Danışmanları Özer GEYİK ve Sefa ÖZTÜRK olacak.
İşverenler, Mesleki Eğitim ve İstihdam Seferberliği protokolü kapsamında teşviklerden faydalanabilecek.
Programa Katılan Kişilerin İstihdam Edilmesi Durumunda Sağlanan Teşvikler Nelerdir?
31.12.2016 tarihine kadar işbaşı eğitim programını katılıp tamamlayan; 18 yaşından büyük, 29 yaşından küçük olanların, program sonrasında üç ay içinde işe alınması durumunda işe alan işverenler imalat sanayi sektöründe faaliyet gösteriyorsa 42 ay, diğer sektörlerde faaliyet gösteriyorsa 30 ay süre ile SGK işveren primi İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanması sağlanacak.
30 yaşından büyüklerin istihdam edilmesi durumunda ise, katılımcının cinsiyetine göre 6 aydan 30 aya kadar işveren sigorta primi İŞKUR tarafından karşılanmaktadır.
İş dünyasının nitelikli çalışan talepleri karşılanması için eğitimler düzenlenecek, sonrasında işe yerleştirmeleri sağlanacak. Nitelikli eleman ihtiyacı olan işverenlerimizin bu ihtiyacını mesleki eğitim kurslarıyla karşılanacak.
Acil elemana ihtiyacım var diyen işverenlerin bu ihtiyacı ise işbaşı eğitim programları ile karşılanacak.
Diğer yandan program kapsamında işverenlerin herhangi bir maddi yükümlülüğünün olmaması işverenlere işgücü maliyet avantajını da sağlamaktadır.
İşbaşı eğitimlerini gerçekleştiren veya açılan kurslara katılan işsizlerin ödemeleri, eğitim süresince İşkur tarafından karşılanacak.
Programa katılan işsizlere ve üniversite öğrencilerine işi öğreterek istihdam etmek istedikleri kişiyi işbaşında görme ve mesleki deneyim ve becerilerinin gelişip gelişmediğini gözlemleme şansına sahip olmakta ve bu sayede doğru işçiyi seçme imkânına kavuşarak hem işçi arama maliyetlerinden kurtulmakta hem de işçi ararken zaman kayıplarının önüne geçilecek.