Tehlikeli Madde Taşımacılığı Seminerini Gerçekleştirdik

11 Şubat Perşembe Günü odamızın seminer salonunda ‘’ Tehlikeli Madde Taşımacılığı Kapsamında Getirilen Zorunluluklar Ve Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı Bilgilendirme Seminerini’’ gerçekleştirdik. Seminere Özellikle kimyasal üretimi yapan, depolayan ve taşıyan firmalar katılım sağladı.

Meclis Başkanımız Erol Hatırlı’ nın açılış konuşmasıyla seminere başlandı. Hatırlı; “Avrupa Birliği standartları kapsamında iş hayatımıza her geçen gün yeni uygulamalar girmeye devam etmektedir. Bunlardan biri de kendi sektörümle beraber siz değerli üyelerimizi de ilgilendiren,  tehlikeli malların karayolu ile taşımacılığına ilişkin yönetmeliklerdir. Bu yönetmelik kapsamında getirilen zorunluluklar, tehlikeli madde güvenlik danışmanlığı, tehlikeli madde faaliyet belgesi ve bunun gibi birçok konuda çok değerli bilgileri tüm ayrıntılarıyla öğreneceğiz. Siz değerli üyelerimizden gelen talepleri de göz önünde bulundurarak düzenlediğimiz bu önemli semineri, konunun detaylarını öğrenmemiz açısından önemli buluyorum. Katılımlarınızdan dolayı sizlere teşekkürlerimi sunuyorum’’ dedi.

Seminere konuşmacı olarak katılan VEBSAN Endüstriyel Atık Firması Pazarlama Müdürü Fahrettin Özyavuz; ‘’ Amacımız çevre kanun ve yönetmeliklerini içeren “Çevre Mevzuatı” hakkında firmaları bilgilendirmek, çevre cezalarına maruz kalmadan ve çevresel yükümlülüklerini bilerek faaliyetlerini devam ettirmelerini sağlamaktır. Bu kapsamda Çevre kanun ve yönetmelikleri incelenerek oluşan atıklar sınıflandırılarak çevre mevzuatında belirtilen şekilde atıkların düzenli depolanması, Çevre ve Şehircilik bakanlığından yetkilendirilmiş lisanslı araçlarla taşınması, ara depolama bertaraf tesislerine gönderilmesi gerekmektedir. Firmaların bu konuda daha hassas davranması ve üzerinde önemle durması gerekmektedir. Bu konu ile bağlantılı olarak ADR mevzuatını ve Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı bulundurma yönetmeliğini de önemli buluyor, ilgili firmaların bu konuda doğru bir şekilde bilgilendirilmesini istiyoruz’’ dedi.

Firmaların dönem İtibariyle Ocak ve Mart ayları içerisinde üretilmiş olan atıkların bertaraf sürecinden sonra 31.03.2016 tarihine kadar Bakanlığın online sistemi üzerinden beyanının yapılması gerekmektedir.

Seminer, Özbay Eğitim Kurumları Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı ve Eğitmeni Simge Kaya tarafından verildi. Eğitmen Simge Kaya katılımcılara, Tehlikeli Madde Taşımacılığı (ADR) nedir?, ADR mevzuatı, ADR mevzuatının uygulama alanları, ADR mevzuatı kapsamında tehlikeli maddeler, Tehlikeli Madde Faaliyet Belgesi alma zorunluluğu, Tehlikeli Madde Güvenlik danışmanı Bulundurması gereken firmalar, tehlikeli madde güvenlik danışmanı olma şartları, ADR Mevzuatı kapsamında tehlikeli madde güvenlik danışmanının görevleri, tehlikeli madde güvenlik danışmanı istihdam etme zorunluluğunun kapsamı gibi daha pek çok konuda bilgilendirme sunumları yaparak önemli bilgiler verdi.

Ceza Uygulamaları Başladı

Tehlikeli madde taşımacılığı sürecinde yer alan ve bir takvim yılı içerisinde net elli ton ve üstü miktarlarda işlem yapan, gönderen, paketleyen, yükleyen, dolduran ve boşaltan olarak faaliyette bulunan işletmelerin, Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı istihdam etmesi veya dışarıdan hizmet alması zorunludur. 30 Haziran 2015 tarihinden itibaren de resmen yürürlüğe girmiş ve denetimler başlamıştır. Yönetmeliğin 33 üncü maddesine aykırı hareket ederek tehlikeli madde güvenlik danışmanı çalıştırmayan işletmelere 1.162 TL (Bin yüz altmış iki Türk Lirası) para cezası uygulanacaktır. Bunun gibi daha birçok ceza maddesi bulunmakta ve uygulanmaktadır.

Seminer katılımcıların soru ve cevapları ile son buldu.