Hijyen Eğitimi Alınması Artık Zorunlu Hale Geldi

Orhangazi Halk Eğitim Merkezi olarak verdikleri eğitimler hakkında bilgilendirme sunumu yapan yetkililer, özellikle yeni yönetmelikler gereği işletmelerin alması gereken “Hijyen Eğitimleri” hakkında uyarıda bulundular.

Sağlık Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından 5 Temmuz 2013 tarihinde yayınlanan Hijyen yönetmeliği kapsamında, ilçemizde faaliyet gösteren her türlü üretim ve hizmet sektörü çalışanlarına yönelik Hijyen Eğitimlerinin alınmasının zorunlu hale geldiği ve bu eğitimleri almayan iş yerlerinin yönetmelik gereği bir takım cezalara maruz kalabileceği ifade edildi.

Orhangazi Ticaret ve Sanayi Odası yönetim kurulu başkanı Ergün Efendioğlu, ” Orhangazi halk eğitim merkezi ile yapacağımız işbirliğinde, üyelerimizin yeni çıkan yönetmeliklerle alması zorunlu hale getirilen Hijyen eğitimlerini ve buna benzer diğer eğitimleri de alabilmesi için, önümüzdeki günlerde çalışmalara başlayacağız ” dedi.

Gıda perakende ve üretimi yapan iş yerleri, hazır yemek hizmeti veren iş yerleri, iş yeri ve kurum yemekhaneleri, restoranlar ve diğer benzeri gıda hizmetlerinin sunulduğu yerler, süpermarket dağıtım merkezleri dâhil olmak üzere son tüketiciye satış ve dağıtım noktasında gıdanın işlenmesi, muameleye tabi tutulması veya depolanması ve benzeri hizmetlerin verildiği iş yerleri, hamam, berber, kuaför, masaj ve güzellik salonları, fırınlar, kafeler, kantin, pastane,otel, pansiyon ve misafirhane gibi iş yerlerinin çalışanlarının Hijyen Eğitimi alması zorunlu hale getirildi.

Orhangazi halk eğitim merkezi müdürü Mahmut Yordam ; ‘’Hijyen Eğitimi Yönetmeliği’’ kapsamında ilçemizde faaliyet gösteren iş kollarındaki çalışanlara, hijyen eğitimi verilmesi için planlama yapılmakta olup, Temmuz 2014 tarihine kadar kursların tamamlanmasının planlandığını ifade etti.

5 Temmuz 2014 tarihinden itibaren yapılan denetimlerde, hijyen eğitimi sertifikası olmayanlar, 250 TL ila 1000 TL arasında cezalara maruz kalabilirler. İş yeri sahipleri ve işletenleri, çalışanlarının hijyen eğitimi almasından ve belgeli olarak çalıştırılmasından birinci derecede sorumludur. Bizzat çalışmaları durumunda iş yeri sahipleri ve işletenleri de bu eğitimi almaya mecburdur.

Orhangazi TSO yönetim kurulu başkan yardımcısı Murat Öztürk, Halk Eğitim Merkezi ile işbirliği yaparak oda üyelerinin, cezai müeyyidelere maruz kalmadan en kısa sürede Hijyen Eğitimlerini alabilmeleri için Halk Eğitim müdürlüğüne başvurmaları ve üyelerimizin bu konunun üzerinde hassasiyetle durması gerektiğini ifade etti.