İnşaat Sektörü Temsilcileri ile Odamızda Toplandık

İnşaat Sektörü Temsilcileri ile Odamızda Toplandık

Odamız ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıya, Orhangazi Belediye Başkanı Bekir Aydın, Armagaz A.Ş. Bölge Müdürü Andaç Karalıkay, Buski Orhangazi Müdürü Levent Rona, Uedaş Orhangazi Müdürü Metin Erkan, ilgili birim amirleri,  Meclis Başkanımız ile Yönetim Kurulu üyelerimiz ve sektör temsilcileri katıldı.

İnşaat yapı müteahhitleri ile İnşaat sektöründe yer alan üyelerin yoğun katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda kurum temsilcileri odamızda gerçekleştirilen toplantı bir araya geldi.

Odamız ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıya, Orhangazi Belediye Başkanı Bekir Aydın, Armagaz A.Ş. Bölge Müdürü Andaç Karalıkay, Buski Orhangazi Müdürü Levent Rona, Uedaş Orhangazi Müdürü Metin Erkan, ilgili birim amirleri,  Meclis Başkanımız ile Yönetim Kurulu üyelerimiz ve sektör temsilcileri katıldı.

Toplantı, Yönetim Kurulu Başkanımız Erol Hatırlı’ nın açılış konuşması ve moderatörlüğünde gerçekleşti.

YENİ İMAR ALANLARI BİR AN ÖNCE ÇÖZÜLMELİ

Yönetim Kurulu Başkanımız Erol Hatırlı; “Oda olarak meslek komitelerimizin ve üyelerimizin talepleriyle sektörel toplantılarımızı gerçekleştiriyoruz. Bugün de sizlerle bir araya geldiğimiz bu toplantıda, sektörün sorunlarını, konunun tüm muhataplarıyla istişare edeceğiz.

Sözlerine toplantının gündem maddeleri ile devam eden Erol Hatırlı; Yeni imar alanları hakkında üyelerimizin talepleri var, ilçemizin de gelişimi açısından son derece önemli olan bu konuda kısa zamanda sonuç alınmasını bekliyoruz diyerek sözlerini tamamladı.

AYDIN, KENTSEL DÖNÜŞÜME DİKKAT ÇEKTİ.

Toplantının devamında açıklamalarda bulunan Orhangazi Belediye Başkanı Bekir Aydın; yeni imar alanları ile ilgili planlamaların devam ettiği, ticari ve konut alanları ile ilgili detaylı çalışmaların önümüzdeki günlerde netleşeceğini belirtti. Sözlerinin devamında kentsel dönüşüm konusuna değinen Aydın,  “Son dönemde yaşadığımız deprem nedeniyle kentsel dönüşümün ne kadar önemli olduğunu bir kez daha görmüş olduk. İlçemizde 1999 depremi öncesinde mevcut yapılar bulunmaktadır. Bu alanlarda çalışmaların ada bazlı yapılması gerektiğine değindi ve biz de Belediye olarak her türlü desteği vermeye hazırız” dedi.

Katılımcılar ise kentsel dönüşüm konusunda, parsel sahiplerinin ada bazlı sistemde uzlaşmakta sorunlar yaşadıklarını belirttiler ve Belediye’den bu konuda uzlaştırıcı rol alınmasını istediklerini ifade ettiler.

ARMAGAZ, BUSKİ, UEDAŞ; “KURUMLARIN YATIRIMLARI DEVAM EDECEK”

Armagaz Bölge Müdürü Andaç Karalıkay; 25 bin abone ve 8 bin kutu ile ilçede faaliyetlerini devam ettiklerini söyledi.

Yatırım planlamaları dâhilinde dış mahallelere (köylere) hizmet verilmeye başlandığını ve önümüzdeki günlerde bu çalışmaların artarak devam edeceğini ifade eden Karalıkay, 2024 yılında Muradiye mahallesinin Cansızlar bölgesi, Çakırlı, Keramet, Üreğil’in mevcut hatlarından, Ortaköy ‘ün ise Sugören Bağlantısının planlara dâhil edildiğini, ayrıca 2025 yılında Karsak ‘tan başlayıp, Narlıca’ya kadar olan bölgenin yatırım planlarına alınacağını ifade etti.

Yılbaşı itibariyle şehir merkezinde doğalgaz bağlantı işlemlerinin saha çalışmalarına başlanacağı, bu nedenle işlemlerin yapılmasını isteyenlerin başvuru yapmalarını istediklerini ifade etti. 

Uludağ Elektrik Dağıtım A.Ş. (UEDAŞ) Orhangazi Müdürü Metin Erkan, sektör temsilcilerine 2024 yılında enerji taleplerinin büyük oranda karşılanması için yapılan planlamalar hakkında detaylı bilgilendirmelerde bulundu.

 

2023 yılında yüksek gerilim hatlarının yatırımları tamamlandı. 2024 yılı içinde ise ilçe merkezi ile ilgili yatırımların yapılacağını belirten Erkan, enerji taleplerinin hızlı bir şekilde karşılanacağını ifade etti. 2023 yılında yaşanan aksaklıklarının 2024 yılında yaşanmayacağını dile getiren Erkan, planlamaların şimdiden yapıldığını ifade etti.

BUSKİ Orhangazi Müdürü Levent Rona, yapılan yatırımlar hakkında bilgi verdi. Ayrıca mevcut içme suyu hatlarında yapılacak olan çalışmalara değinen Rona, Orhangazi’de ciddi yatırımlar yapıldı, yapılmaya da devam edecek dedi.

Öncelikle atık su yatırımlarının iki katına çıkarıldığını, Yeni Gürle ve Keramet ‘te alt yapı çalışmalarına başlayacaklarını ve yine dış mahallelerde içme suyu depo sorunlarının çözüme kavuşacağını ifade etti. Merkez de altyapı isale hatlarının ve şebekelerin revizyon çalışmalarının devam edeceğini belirtti.

YAPI DENETİM KONUSUNDA ÇALIŞMA YAPILMALI

Meclis Başkanımız Cem Kapitan, “ Özellikle Üyelerimizin taleplerini aldığımız komite toplantılarında, kurumların müteahhit firmalardan yatırım esnasında talep ettikleri bedellerin çok fazla olduğu ve bağlantı işlemlerinde gecikmelerin yaşandığı dile getirilmektedir. Bu konularda BUSKİ, Armagaz ve UEDAŞ müdürlerimizden mağduriyet yaşanmaması için gerekli destekleri beklediğimizi ifade etmek istiyorum dedi.

Toplantıda söz alan Oda Yönetim Kurulu Başkan Yardımcımız Enes Gören, ilgili meslek gruplarından gelen sorunlardan bahsetti, ardından özellikle yapı denetim havuz sisteminde yaşanan sorunları ve çözüm önerilerini aktardı.

Enes Gören; “Yapı denetim havuz sistemi uygulamasına geçilmesi ile atanan yapı denetim firmaları daha uzak ilçeler olan Orhangazi gibi ilçelere gelmekten imtina etmeye başladılar. Bu sorunlardan dolayı ruhsat sürelerinin çok uzadığını ve mağduriyetler oluştuğunu dile getirdi. Şuanda uygulanan il bazında uygulanan havuz sisteminin ilçeler bazında bölgesel olarak değerlendirilmesi gerektiğini dile getirdi.

Orhangazi, İznik, Gemlik ilçelerinin bir bölge olarak değerlendirilip, buna göre atamaların yapılması önerisinde bulundu.

Katılımcılardan gelen diğer sorulara da cevap veren katılımcılar, konuların çözümü için Orhangazi Ticaret ve Sanayi Odası ile birlikte hareket etmeye hazır olduklarını belirtti.

Toplantı dilek ve temennilerle son buldu.