Suudi Arabistan Özel Ekonomi Bölgeleri

Suudi Arabistan Özel Ekonomi Bölgeleri

Suudi Arabistan' da Kurulması Planlanan Özel Ekonomi Bölgeleri İle İlgili Bilgiler...

Sayın Üyemiz;

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından odamıza gönderilen 26.04.2023  tarih ve E-34221550-720-4752 sayılı yazıya istinaden;

Suudi Arabistan Krallığı (SA) Veliaht Prensi Muhammed bin Selman tarafından 13 Nisan 2023 tarihinde SA'da dört Özel Ekonomi Bölgesi’nin (ÖEB) kurulacağı duyurulmuştur. Riyad, Cizan, Ras Al-Khair ve Kral Abdullah Ekonomi Şehri'nde yer alacak ekonomi bölgelerinin amacının, küresel boyutta yatırımcılara rekabetçi koşullar sağlanarak hem yerli yatırımların hem de doğrudan yabancı yatırımların artırılması olduğu belirtilmiştir. Veliaht Prens tarafından yapılan açıklamada; yeni özel ekonomi bölgelerinin, ülkedeki iş yapma şeklini önemli ölçüde etkileyeceği, bölgelerin on binlerce yeni istihdam yaratacağı ve ülkenin gayri safi yurtiçi hasılasına milyarlarca Riyal katkıda bulunacağı ifade edilmiştir. Yerel ekonomiyi geliştirmek, istihdam yaratmak ve tedarik zincirlerini yerelleştirmek üzere önemli fırsatlar sağlayacağı belirtilen bölgelerin; küresel ticaret yollarında bulunan konumlarından yararlanarak ülkenin küresel tedarik zinciri merkezi olma hedefine katkı sağlayacağı kaydedilmektedir.

ÖEB’ler; ülkede uygulanmakta olan ekonomik, ticari ve mali alanlara ilişkin mevzuatlardan farklı düzenlemelerin olacağı; yatırım, ticaret ve istihdam konularında avantajlı koşulların sağlanacağı coğrafi olarak belirlenmiş alanlar olarak tanımlanmaktadır. ÖEB’lerde daha düşük kurumlar vergisi uygulaması, stopaj ve KDV istisnası, gümrük vergilerinden muaf makine ve hammadde ithalatı, %100 yabancı mülkiyetli şirket kurulumu, şirket kurulma prosedürlerinde kolaylık, yabancı istihdamında esneklik ve yüksek kaliteli altyapı imkanları gibi çeşitli avantajların sağlanacağı belirtilmektedir.

Bu kapsamda, yukarıda özet bilgilerine yer verilen ve ayrıntılı bilgiye https://sez.ecza.gov.sa/pdf/special_economics_zone_brochure_english.pdf linkinden ulaşılması mümkündür. 

Bilgilerinize önemle duyurulur.

Saygılarımızla.