9.Meslek Grubundan Gelen Talepler

9. meslek grubu üyelerimizden alınan talepler neticesinde, ilgili konular yönetim kurulumuzca değerlendirilerek çalışmalar başlatılmaktadır. Bu konulara dair yapılan çalışmalar ve son durum güncel olarak paylaşılmaktadır.

KONU

YAPILAN ÇALIŞMA

SON DURUM

YAPI DENETİM FİRMALARI İLE YAŞANAN SORUNLAR

Yapı denetim firmaları Orhangazi de yer alan inşaatlarla çalışırken zorluk çıkarmaktadır. Uzak ilçelere gelmek istememeleri ve buna bağlı yaşanan sorunlarla ilgili iyileştirme yapılması talep edilmektedir.

Yapılan değerlendirme sonucunda konunun çözülmesiyle amacıyla, Bursa Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğünün ziyaret edilerek, çözümü için neler yapılabileceği ve konunun çözümü talebimizin iletilmesi amacıyla görüşme yapılması kararı verilmiştir.

Görüşme sonucunda; İlgili sektör temsilcileri olan Yönetim kurulu Başkan Yardımcısı Cem Kapitan, Yönetim Kurulu Üyesi Enes Gören ve Meclis Başkanı Murat Öztürk tarafından Bursa Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği il Müdürü ile yapılan toplantıda husus dile getirilmiştir. İl müdürlüğünce; yaşanan sorunların Bakanlık tarafından bilindiğini, çalışmaların başlatıldığı, çözümü ve problemlerin giderilmesi için düzenlemeler yapılmaya başlandığı bilgileri alınarak, basın vb. ile duyurulmuştur.

BUSKİ’ NİN YENİ BİNALAR İÇİN YÜKSEK KANAL BAĞLANTI ÜCRETİ TALEP ETMESİ

BUSKİ, önceden almadığı halde yeni uygulama ile tüm inşaatlardan işin başında 7 m mesafe üzerinden bağlantı (su – kanal iştirak bedeli) ücreti almaya başlamıştır. Üyelere yüksek maliyet getirmektedir. Uygulamanın önceki haline döndürülmesi talep edilmektedir.

Yapılan değerlendirme sonucunda konunun çözülmesi amacıyla, öncelikle hususla ilgili araştırma yapılmasına, sonrasında ise uygulamanın üyeler açısından yüksek maliyet getirmesi nedeniyle bağlantı (su – kanal bağlantı) ücreti alınması uygulamasının önceki haline döndürülmesi talebine dair BUSKİ’ye yazı yazılmasına ve BUSKİ Genel müdürlüğü ile randevu alınarak görüşme yapılmasına karar verilmiştir.

Konunun Araştırması; Belediye Kanunu, İmar Kanunu ilgili maddelerden hareketle BUSKİ yönetim kurulunca Su ile Kanal İştirak Bedelleri adı altında ücretler ve alınacak avanslar belirlenebiliyor, ücretler alınabiliyor.

Alınan tarifeler Bursa Büyükşehir Belediye Meclisince onaylanmasının ardına, Sayıştay onayına sunularak yürürlüğe sokuluyor.

Konu, BUSKİ tarifeler yönetmeliği 25. maddesinde düzenlenmiştir.

BUSKİ; Kanal bağlama ücretleri alınması uygulamasının önceki haline çevrilmesi için yazılı talepte bulunulmuştur. Takip edilmektedir.

BUSKİ Genel Müdürlüğü Randevusu; İlgili Yönetim Kurulu Üyeleri ile randevu planlaması yapılmaktadır.

UEDAŞ’ TAN YATIRIMLARIN GEÇ YAPILMASI VE BİNALARA ENERJİ VERİLEMEMESİ

UEDAŞ, enerji bağlantısı isteyenlere altyapı yatırımlarını tamamlamadığından dolayı geç hizmet götürmektedir. Bağlantı sürelerini kısaltması bakımından özellikle imarlı alanlara daha önceden yatırım planlarını yapıp hizmeti vaktinde götürmesi beklenmektedir. Bağlantı sürelerinin düşürülmesi için girişimlerde bulunulması talep edilmektedir.

Yapılan değerlendirme sonucunda konunun çözülmesi amacıyla, önümüzdeki günlerde UEDAŞ kurum merkezi ziyareti gerçekleştirilmesi kararına varılmış, randevu planlanmaktadır.

Randevu planlaması yapılmaktadır.

KOMŞU MUVAFAKATNAMESİ SORUNLARI

Komşulardan alınması gereken komşu muvafakatnameleri inşaatların başlamasında gecikmelere neden olmaktadır. Ya sadece arka cepheler için, ya da planlarda gösterilen sınırlara göre yapılmasının önünün açılması talebi.

Orhangazi Belediye Başkanlığınca hususun değerlendirileceği görüşüne istinaden, Belediyeden çıkacak kararların takip edilmesi kararı alınmıştır.

Orhangazi Belediyesi; Komşu muvafakatnamesine yönelik çalışmalar başlatılmış olup, karar çıkması halinde bildirilecektir. Takip edilmektedir.

İMARLI ALANLARIN BULUNMAMASI

İlçede imarlı alan sıkıntısı çekilmektedir. Yeni imarlı alanların açılması için talepte bulunulması istenmektedir.

Yapılan değerlendirme sonucunda yeni imar alanlarının planlanması talebi için, Orhangazi Belediye Başkanlığınca bildirilen çalışmanın takip edilmesi ve konu hakkında lobi oluşturulması için, Bursa Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği il Müdürü ziyaretinde gündeme getirilmesine karar verilmiştir.

Orhangazi Belediye Başkanlığı; Takip edilmektedir.

Bursa Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği il Müdürlüğü; Orhangazi Belediyesince yapılmış olan imar çalışmalarının kurumlarınca değerlendirildiği, Bakanlık onayı sonrasında ilçede imarlı alan sorunlarının azalacağı bilgilendirmesi yapılmıştır. Gelişmeler takip edilmektedir.