2013 Ekonomi Paneli Gerçekleşti.

2012 Yılının Ekonomik Durumu ve 2013 Yılından Beklentiler konulu ekonomi paneline Prof. Dr. Taner Berksoy

2012 Yılının Ekonomik Durumu ve 2013 Yılından Beklentiler konulu ekonomi paneline Prof. Dr. Taner Berksoy ile Doç. Dr. Deniz Gökçe katıldı. Moderatörlüğünü Dr. Rüştü Bozkurt’un yaptığı panelde 2013 yılının 2012 yılından farklı olmayacağı, Suriye krizinin daha da büyümesi halinde ekonominin bundan olumsuz etkileneceği görüşü savunuldu.

 

Panelin açılışını Orhangazi Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu başkanı Ergün Efendioğlu yaptı. Daha sonra programın moderatörlüğünü yapan Dr. Rüştü Bozkurt Orhangazi ile ilgili görüşlerini ortaya koydu. Orhangazi Ticaret Sanayi Odasını öven Bozkurt, bu tür programların Orhangazi’de daha sıklıkla yapılması gerektiğini savundu.

 

Doç. Dr. Deniz Gökçe; Büyümede tersine dönüş başladı.

 

Daha sonra panelde ilk olarak Doç. Dr. Deniz Gökçe söz alarak 2012 yılının bir değerlendirmesini yapıp yeni yıldan beklentileri sıraladı.

 

Türk Ekonomisinde Dün bugün ve yarın şeklinde bir görüntüye bakmak gerektiğini belirten Deniz Gökçe, büyümede tersine dönüş başladı. 2013 yılı normalleşme ve makul büyüme olacak. İyi bir mesaj bu dedi. 2001 yılındaki krize değinen Gökçe, 2001 yılında 30 tane banka battı, biz bankaları tamir ettik.2009 krizine hazırlıklı bir ülkeydik biz.  Dolayısıyla da krizleri en az zararla atlattık Türkiye nüfusunun yüzde 75’inin kentte yaşadığını belirten Deniz Gökçe, köyden kente göç sonucunda, müthiş bir tüketim toplumu olduk. Krizlere rağmen sonraki iki yılda Türkiye rekor seviyede büyüdü ve bu da cari açığı arttırdı. Dünya’da bir kriz söz konusu, bu şartlarda biz dış denge açığını kapatmaya çalışıyoruz. Dolayısıyla da büyümeyi frenledik. Bugünkü durumu yeniden tersine dönüş sağlamalıyız. Enflasyonda sevindirici rakamlar geldi. 2013’debüyüme dengeli ve kontrollü olacaktır. İşsizlikte çok kötü durumda değiliz. Avrupa’da 8. Sıradayız. Bizden daha kötü durumda olan Avrupa ülkeleri var. Kör tuttuğunu becerir. Kamu borç oranı Almanya’nın yarısı durumunda. Ama bu KDV ile vatandaşın ödediği bir durum. Consensus tahminleri büyüme oranını Türkiye’nin 2.9 olarak tahmin etmişti.2013 yılının büyüme tahmini ise 4 civarında. Toplum olarak birbirimize güvenmeliyiz, bunu öğrenmeliyiz, diyerek konuşmasını tamamladı.

 

Taner Berksoy; Suriye krizi daha da büyürse bu bizim için büyük risk

 

Deniz Gökçe’den sonra konuşma yapan Prof. Dr. Taner Berksoy ise Türkiye’nin krizden en hızlı çıkan ülke olduğunu belirterek, 2009 krizi sonrasında hem dünya yavaşladı hem de biz yavaşladık. Bizim yavaşlamamız ise daha sert oldu. Bunun nedeni ise dış kaynaklı. 2012 yılını yavaşlayarak geçirdik. Bunda bizden de kaynaklı nedenler var içerde risk üretmekte pek mahir bir siyasi yapımız var. Son 25 yılda 6 krizimiz var, bunun 4’ünü kendimiz üretmişiz. Bundan uzak durmalıyız. Geride kalan yılda iki büyük risk var. Bu bilinçli olmadı ama güney komşumuzla savaş noktasına gelmemiz büyük bir risk. 2013 ile 2012 arasında çok fazla farklılıklar gösterir. Bu yılın  bir kötü senaryosu risklerin artışı ile krizler olabilir Suriye konusunu abartarak götürürsek bu da bizim için büyük bir risk. 1-2 günlük çatışmalar bile bizim ekonomimizi perişan eder. Bu siyaseten de taşınabilir değil, iktisadi olarak da dedi. Orhangazi Kaymakamı Mustafa Selman Yurdaer, Belediye Başkan yardımcısı Şemsi Kılınç, Emniyet Müdürü Şükrü Kaplan, Milli Eğitim Müdürü İbrahim Aydın, Orhangazi’de çok sayıda işadamı ve sanayicinin de izlediği panelin son bölümünde ise panelistler dinleyicilerden gelen soruları yanıtladılar.