Orhangazi İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünden Duyuru

Orhangazi İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünden Duyuru

Orhangazi İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünden Duyuru

Sayın Üyemiz;

İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından odamıza gönderilen yazıya istinaden,

Son günlerde yaşanan Koronavirüs salgını nedeniyle, salgının önlenmesi amacıyla özellikle gıda işletmelerinin uyması gereken hijyen kuralları bildirilmiştir. Orhangazi İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünce gerçekleştirilecek denetimlerde uyulması gereken kurallar aşağıda belirtilmiştir.

Saygılarımızla.

 

Son günlerde Dünyada yeni tip Koronavirüs (Covid-19) hastalığı kaynaklı olağanüstü durum kapsamında gıda işletmelerinde de koruyucu tedbirlerin alınması gerekmektedir. Ülkemizde benzeri olumsuzlukların yaşanmaması için gıdanın hazırlanması, sunumu ve servis edilmesi sırasında virüsün yayılmasının engellenmesi amacıyla;

  1. Gıda işletmelerinde hammadde tedariklerinde ve ürün teslimatlarında gerekli hijyen kuralarının en üst seviyede sağlanması,
  2. Personelin sağlıkla ilgili takiplerinin yapılması, ateşli hastalığı olanların işletmeden sağlığına kavuşana kadar uzaklaştırılması ve personele bilgilendirme eğitimlerinin sıklaştırılması,
  3. Üretim işletmelerinde hijyen bariyerlerinin yapılması, el ve vücut hijyeni için gerekli alet ve ekipmanların eksiksiz, sağlam ve çalışır durumda olduklarının kontrolü, lavabo duvar, zemin tavan ve üretim alet ve ekipmanlarının ve personel sosyal alanlarının dezenfeksiyon sıklığının artırılması,
  4. Koruyucu tedbirler kapsamında özellikle gıda ile temas eden çalışanların eldiven, maske ve bone kullanımının sağlanması, özellikle açıkta satılan ürünlere (ekmek v.b.) çıplak elle dokunulmasının engellenmesi.
  5. Üretim, dağıtım, perakende satış yerlerinde çalışanlara ve toplu tüketim yerlerinde çalışan ve müşteri kullanımına ait lavabolarda sıvı sabuna ilave olarak dezenfektan ya da belli oranlarda çamaşır suyu içeren solüsyonların kullanılması, müşterilerin yoğun olarak kullandığı ve dokunduğu yerlerin (kapı kolu, masa, menü v.b.) sık sık temizlenerek dezenfekte edilmesi.
  6. Açıkta satılan gıda maddelerini arzında hijyen kurallarına azami özen gösterilmesinin sağlanması,
  7. Sıcak yemekler iyi pişirilmeli ve en az 65 ℃’de sunulması, soğuk yemek ve salataların buzdolabında + 4 ℃’de muhafaza edilmesi.  

Hususlarında azami dikkat ve ihtimamın gösterilmesi gerekmektedir. Orhangazi İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’nce yapılacak denetimlerde gıda benzeri iş yapan işletmelerin yukarıda belirtilen hususlara uyulup uyulmadığının kontrolleri yapılarak, uymayanlar hakkında gerekli idari yaptırımlar kararlılıkla uygulanacaktır.

Önemle duyurulur.