Sektörel Toplantılarımız Devam Ediyor

Sektörel Toplantılarımız Devam Ediyor

Sektörel Toplantılarımız Devam Ediyor

Orhangazi Ticaret ve Sanayi Odası olarak sektörel toplantılarımıza devam ediyoruz. Yoğun katılım sağlanan toplantıya, Orhangazi Belediye Başkanı Bekir Aydın ve meclis üyeleri katıırken,  Yönetim Kurulu Başkanımız Erol Hatırlı, Meclis başkanımız Murat Öztürk, Yönetim Kurulu başkan Yardımcımız Cem Kapitan, Yönetim Kurulu Üyemiz Yüksel Çoklar, Meclis Başkan Yardımcımız Orhan Kocabey ve inşaat sektörü temsilcileri katılım sağladı.

Toplantı, Meclis Başkanımız Murat Öztürk’ ün açılış konuşmalarıyla başladı. Öztürk yaptığı açılış konuşmasında: “Geleneksel hale getirdiğimiz sektör toplantılarımızın bir yenisini daha yapmaktan mutluyuz. Özellikle sizlerden ve komite toplantılarımızdan çıkan ortak konularda üyelerimiz adına çözüm üretmek için çalışmalar yapmaya devam ediyoruz. Başta Belediye Başkanımız Sn Bekir Aydın’ a, meclis üyelerine ve tüm katılımcılara teşekkür ediyorum diyerek” toplantıyı başlattı.

Ardından, Yönetim kurulu Başkanımız Erol Hatırlı konuşmalarını gerçekleştirdi. Elazığ’da yaşanan deprem dolayısıyla başsağlığı dileyen Hatırlı: “Üyelerimizin gündemi olan konularda üyelerimizin dinlenmesi ve görüşlerinin alınmasını kurum kültürü haline getirdik. Bugün burada bizlerden çok sizlerin konuşması önemli. Her türlü sorununuzda çözüm adına yanınızda olacağız. Ayrıca bugün burada bizlerle olan Belediye Başkanımız Bekir Aydın’a da katılımlarından ve verdiği destekten ötürü teşekkür ediyorum diyerek, sözü Beediye Başkanı Bekir Aydın’ a bıraktı.

Teşekkür ederek konuşmalarına başlayan Orhangazi Beledye Başkanı Bekir Aydın, Elazığ depreminde vefat eden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet yakınlarına başsağlığı diliyorum çok geçmiş olsun.

Son günlerde Kaymakamlık, jandarma ve ilçe emniyetle üzerinde durduğumuz deprem konusu maalesef ki başımıza geldi. Bir araya gelerek bu konuda neler yapabilirz nasıl bir hazırlığımız olmalı konusunun üzerinde durduk. İnşaat sektöründe yer alan kişiler olmak dışında biz aynı zamanda Orhangazi’de yaşayan insanlarız. Bu konuda kişisel çıkarları bir kenara bırakarak ilçemizin ve gelecek nesillerin ortak çıkarı için hareket etmeliyiz” dedi.

Aydın, “Erol başkanımızın da dediği gibi bugün burada sizler konuşacaksınız biz de gerekli notları alıp gereken çalışmaları başlatacağız. Buradan belediyemiz adına da görünen noksanlıkları sizlerden alıp, kendimizi iyileştireceğiz. Tüm inşaat sektör temsilcilerinin burada olduğu bu toplantıda davetinizden ötürü teşekkür ediyorum. Toplantımızın sonuçları hepimiz için hayırlı olur inşallah” dedi.

Yerli otomobil konusuna değinen Aydın,  “Gemlikte kurulması kesinleşen yerli otomobil fabrikası için milletvekillerimizle de görüştüğümüz üzere pastadan daha fazla nasıl ekonomik pay alabilirizin peşinde olmalıyız. Bunun için birlikte çalışmalıyız dedi.

Toplantının ilerleyen zamanlarında ise, Bekir Aydın üyelerden gelen soruları cevapamaya devam etti.

İmar planları ve Yeni İmar Yasası Üzerinde Duruldu

1/25000 plan ile ilgili konuşan Aydın Bursa Büyükşehir ile görüştük bundan sonra 1/5000 planı üzerinden çalışmalarımızı yapacağız. 1/25000 plan yerine daha hızlı yol almak amacıyla 1/5000’lik üzerinden çalışıp tarım, turizm, ticari sanayi alanlarını planlayıp, işler hale getireceğiz. Yeni imar alanları açılması konusunda gelen soruya ise yeni imar alanları konusunda yetkinin beediyelerde değil devlette olduğuna vurgu yaptı.

Şehir içerisinde yer alanların şehre yakın noktada halka hizmet verebilecekleri Yeni küçük sanayi sitesi kurulması hakkında sorulan soruya karşın, Belediye Başkanı Bekir Aydın sanayi sitesi oluşturulması konusunda yeni yer için TÜV Türk üzerinde bulunan alan görüşüldü ama bu konu olacaksa Ticaret Sanayi odamızın ve sizlerin desteğiyle gerçekleşebilir. Öte yandan şehir içinde yer alan ticarethaneler konutların altında yer aldığından erken saatlerde mesaiye başlayamıyor. Şehiriçinde 2900 işyeri tespit ettik en azından bir kısmının sanayi sitesinde yer alması bu durumu rahatlatabilir dedi. Bunun ilçemizin ihtiyaçlarından olduğunun farkındayız.

Sektör temsilcilerinden gelen soruları yanıtlayan Aydın, Yeni yapılacak Toki için önceliğimiz yol. İmar müdürlüğümüz ile bu konuda çalışmaları başlattık. Bulvar şeklinde bir yol yapılmasını planlıyoruz, dedi.

Oyak grubunun satınaldığı eski Elsan Elyaf arazisindeTürk tohumu yetiştirilecek olaması bizi çok heyecanlandırıyor. Özellikle yetiştirilecek ürün ve istihdam sağlaması açısından bölgemiz için önemli bir kaynak, bunun için yetkililerine talebimizi ilettik.

İnşaatlarda yapılan komşu muvafakatnamesi ile ilgili, komşular arasında belediye arabuluculuk birimi oluşturulup uzlaşma sağlanaması talebi hakkında da konuşan Aydın bu konuda üzerimize düşeni yapmaya hazırız dedi.

Erol Hatırlı ilgili yerlere yazı yazıp bu konuda bir arabuluculuk sistemi oluşturulması sağlanabilir. Biz de bu konuda bir çalışma başlatabiliriz dedi.

İnşaatlar başlamadan önce bir süre boş kalan arsalar içinde sektör temsilcilerine çağrıda bulunan Bekir Aydın, böyle alanlarınız varsa lütfen bize başvurun. Arsanın boş kaldığı süre içinde inşaat başlanacağı zamana kadar otopark olarak kullanılması otopark sorunumuzu bir nebze olsa da çözer dedi.

ARMAGAZ, UEDAŞ ve BUSKi ile ilgili sıkıntıların çözülmesi konusunda ise Aydın ve Hatırlı ilgili kurum yetkilileri görüşüp sorunlarınıza çözüm aramak için ortak bir ziyaret gerçekleştireceğiz dediler.

Kayıtdışı ve Haksız Rekabet Konusu Yine Ana Gündem

Kayıtdışı konusu ile ilgili görüşülen toplantıda  Erol Hatırlı: “komitelerden gelen taleplere istinaden Kayıtdışı konusundaki sıkıntıları TOBB’a ilettik. Kendilerinden bize konunun Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Aile ve Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na iletildiğine dair cevap yazısı geldi”, dedi

Konu hakkında konuşan Murat Öztürk, Özellikle sizlerden de ricamız bu konularda hassas davranmanız. Biz konunun çözülmesi için gerekli yerlere talebimizi iletmeye devam edeceğiz dedi.

Müteahhitlik Karnesi Hakkında Bilgilendirme Sunumu Yapıldı

Toplantının bir diğer gündem maddesi Müteahhitlik karnesi derecelendirmesi (kayıt yenileme) konusunda Meclis başkanı Murat Öztürk bilgilendirme sunumu yaptı. İnşaat sektöründeki satış rakamları, konut yapım hızı ve konut satış rakamlarının yıllar bazında analizi paylaşıldı.

Konu hakkında bilgilendirme yapan Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cem Kapitan 12 Aralıkta yürürlüğe giren müteahhitlik belgelerinin alma sürecinin 2-2,5 ay sürdüğünü almak isteyen müteahhitlerin başvuru süreci için çalışmaları başlatmasını tavsiye etti. Bizler oda olarak doldurulması gereken formları sizler için hazırladık odamızdan bilgi amaçlı alabilirsiniz dedi.

Toplantı kapanışında konuşan Erol Hatırlı, TOBB Tahkim Kurulu hakkında bilgilendirme yaptı. Yapacağını anlaşma ve sözleşmelerde, bir anlaşmazlık söz konusu olduğunda TOBB Tahkim kuruluna başvurabilirsiniz. Ancak bunun için sözleşmelerinizin uyuşmazlıkların halli maddesine TOBB Tahkim kurulunu ile çözümlenir ibarelerini yazmanız gerekir. Tahkim kurulu taraflar arasındaki anlaşmazlığı çözüyor. Normal durumlarda aylarca sürebilen mahkeme süresi TOBB Tahkim kuruluna başvurulması durumunda 6 ay içinde çok daha az bir maliyetle çözüme kavuşuyor ve bu kurulun verdiği kararlar mahkeme ile denk sayılıyor. Sözleşmelerinizde TOBB Tahkim kurulundan faydalanmanızı tavsiye ediyorum dedi.

Hatırlı ayrıca 29 Ocak 2020 de saat 18:00 da odada gerçekleştirilecek Ekonomi paneline tüm katılımcıları davet etti.

Toplantı yapılan teşekkür konuşmalarının ardından sona erdi.