Beyaz Eşya, Spot Eşya ve Yetkili Servis Sektör Temsilcileriyle Bir Araya Geldik

Beyaz Eşya, Spot Eşya ve Yetkili Servis Sektör Temsilcileriyle Bir Araya Geldik

Beyaz Eşya, Spot Eşya ve Yetkili Servis Sektör Temsilcileriyle Bir Araya Geldik

Sektör toplantılarımıza; 6. meslek gruplarında faaliyet gösteren beyaz eşyacılar, spot eşyacılar ve telefoncular ile biraraya gelerek devam ettik.

Meclis Başkanımız Murat Öztürk, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcımız Cem Kapitan,  Yönetim Kurulu Üyelerimiz Hüseyin Sakallı ve Yüksel Çoklar’ın sektör temsilcileri ile bir araya geldiği toplantı da Yönetim Kurulu Başkan Yardımcımız Cem Kapitan Sektörel toplantıların amacı hakkında bilgi verdi, açılış konuşmasını gerçekleştiren Kapitan, 6. meslek grubunda yer alan temcilcilerin bir araya gelerek sektörün sorunlarını ilgili muhattaplarıyla birlikte konuşup, çözüm üretmenin sektöre katkı sağlayacağını düşündüklerini ifade etti. Sektörel toplantıların özellikle meslek gruplarında yer alan farklı sektörlerin temel sorunlarına cevap verilebilmesi açısından önemli olduğunu belirtti.

Meclis Başkanımız Murat Öztürk, Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Sakallı ve Yüksel Çoklar’ın konuşmalarının ardından tanışmaya ve konular üzerinde istişareye geçildi.

KAYITDIŞI GÜNDEMİ ÜZERİNDE DURULDU

Katılımcılar, özellikle çantacı diye tabir ettiğimiz kayıtdışı çalışanlar, kayıt, fatura olmadan iş yapıyorlar bunların denetlenmesi gerekiyor. Ayrıca bunlara iş yaptıran firmalarında denetlenmesi gerekiyor dedi.

Toplantıda üyeler, Daha önce bir şekilde bu sektörde yer almasına rağmen şuan özellikle fabrikalarda çalışıp kendine kartvizit bile bastırarak  kayıt dışı iş yapan kişilerin sektörde sıkıntı yarattığını belirttiler.

Yapılan tüm sektörel toplantılarda özellikle ortak sıkıntı olan kayıtdışı çalışan kişilerin şikayetlerinde, yalnızca kayıtlı olan kişilerin denetlenip ceza yazılabileceğine dair kurumlardan gelen yanıtların düşündürücü olduğunu ifade ettiler.

Özellikle beyaz eşya, spot eşya ve yetkili servis sektörlerinde kayıtdışı çalışanların zararlarının cok daha büyük olabileceğini ifade eden sektör temsilcileri, yetkili olmayan servis elemanları tarafından kurulumu ya da tamiri yapılan kombi, şofben, elektrikli ev aletleri gibi cihazların bozulma, patlama risklerinin çok daha yüksek olduğunu daha fazla can ve mal kaybına yol açabileceğini belittiler.

Özellikle kayıtdışı iş yapan kişiler aynı zamanlarda fabrikalarda çalıştığından ve sektöre zarar verdiğinden sanayici yöneticilerin bu konuda uyarılabileceğini söyleyen sektör temsilcileri firmaların ve tüketicilerin bilinçlenmesi için oda ile birlikte çalışabileceklerini söylediler.

Belediyenin bilboardlarına kayıtdışı çalışanların, işyerlerinin önüne geçilmesi amaçlı bilinçlendirme amaçlı ilanlar yayınlanabilir. Tüketicinin bu noktada bilinçlenmesi  kayıtdışı konusunun iyileştirilmesi açısından önemli bir adım. Kayıtdışı konusu dışında da her türlü ürünü bünyesinde barındırıp satışını yapan işyerleri de tek bir ürünün satışını yapan işyerlerine zarar veriyor. Tüketicinin bu noktalarda dikkatli olması gerekiyor denildi.

Tüketiciler yine internette yer alan kampanyalardan ucuz diye aldıkları ürünler konusunda dikkatli olmalı, pek çoğunun fiyatları önce yükseltilip ardından indiriliyor. Özellikle beyaz eşya konusunda üretim kod numaraları birbirine çok yakın ama aynısı olmayan çin üretimi ve distrübütör garantisi olmayan ürünler çok fazla,dediler.

Gündem maddelerinin görüşülmesinin ardından odanın gerçekleştirdiği sektörel toplantıların ve bilgilendirme seminerlerinin çok olumlu olduğunu belirterek odaya teşekkürlerini sundular. Toplantılara daha fazla katılım göstermek istediklerini ancak yoğun çalışma saatlerinden dolayı daha az katılım gösterebildiklerini söylediler.

Meclis Başkanımız Murat Öztürk,  ‘Katılımlarınızdan dolayı hepinize teşekkür ederiz. Sektörünüz veya işletmeleriniz hakkında yaşadığınız sıkıntılar veya önerileriniz varsa herzaman sizleri dinlemeye hazırız. Odamızın yaptığı çalışmalara ve etkinliklere katılımlarınızı bekliyoruz. Taleplerinizle ilgili görüşmeler sağlanıp ilgili yerlere yazılar yazılıp gerekli çalışmalar başlatılacaktır.  Toplantı çıktılarımızın hepimize yararlı olmasını diliyorum dedi.

Toplantı, yapılan istişarelerin değerlendirilmesi ile son buldu.